Ingezonden persbericht



29 september 2009

Eerste Rotterdamse internetveiling brandstofpunten verloopt positief

Vandaag zijn de eerste drie huurrechten van tankstationlocaties succesvol geveild. Het ging om tankstations waarvan de huurcontracten inmiddels verlopen zijn. Rotterdam is de eerste gemeente die een dergelijke veiling via internet realiseerde. De veiling maakt deel uit van het vorig jaar vastgestelde tankstationbeleid van de gemeente Rotterdam, waarin ook de input van tankstationhouders is meegenomen. Rotterdam wil met het nieuwe beleid tankstationlocaties die op planologisch ongewenste locaties zitten, zoals vlakbij woonwijken, kunnen opheffen. Daarnaast moet het nieuwe beleid de toetredingsmogelijkheden voor nieuwe, in het bijzonder kleinere marktpartijen vergroten en een marktconforme huurprijs realiseren. De overdracht van de locaties vindt plaats op 1 januari 2010.

Onderdeel van het nieuwe locatiebeleid is het voeren van een stringenter huurbeleid waar, bij het aflopen van een huurovereenkomst, geen automatische verlenging met dezelfde partij plaatsvindt. In plaats daarvan wordt, bij het einde van een huurovereenkomst, door middel van een veilingsysteem een nieuwe huurder geselecteerd. Aan deze e-auction of internetveiling gaat een schriftelijke fase vooraf.

De drie locaties die in deze eerste veiling onder de virtuele hamer gingen waren Duifhuisweg 1, Vondelingenweg 496 en Melanchtonweg 151. De huurrechten voor deze locaties zijn, onder voorbehoud van gunning, naar de volgende partijen gegaan: Fuel Services Nederland, Shell en De Haan Minerale Oliën. Eerste online veiling
Rotterdam is de eerste stad die een dergelijke veiling via internet realiseert. Eerder werden er al op traditionele wijze tankstations geveild in Almere, Pijnacker en Zwolle. Bij tankstationveilingen die in het verleden door andere gemeentes zijn georganiseerd wordt de bieding altijd in een gesloten enveloppe bij de notaris ingediend. De online-veiling zelf vond plaats volgens het Amsterdamse veilingmodel. Bij deze methode wordt eerst per opbod geveild en aansluitend in afslag gezet. Startbedrag was de hoogste bieding van de schriftelijke ronde van 22 september.

Komende vijftien jaar worden de 45 tankstationlocaties die door de gemeente worden verhuurd op deze wijze opnieuw verdeeld. Voor 2010 staan weer drie locaties op de planning om geveild te worden. Het gaat steeds om locaties waarvan de huurcontracten zijn verlopen. De vertrekkende huurders hebben recht op compensatie, mits zij voldoen aan de huurvoorwaarden.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie/