Nieuw-Vlaamse Alliantie


België aan de kant van gerechtigheid? (29/09/09)

Richard Goldstone, hoofd van de VN-missie naar de gevolgen van het Gaza-conflict, heeft vandaag in Genève zijn rapport voorgesteld aan de VN-Mensenrechtenraad. Het rapport geeft in een 600-tal bladzijden duidelijke bewijsvoering voor de vele schendingen van internationale mensenrechten en internationaal humanitair recht door zowel Israël als Hamas. Het rapport geeft ook duidelijk aan dat geen van beide partijen ooit ernstige stappen hebben gezet om een echt onderzoek op te starten of om overtreders aansprakelijk te stellen voor hun daden.

Vrijdag a.s. zal de VN-Mensenrechtenraad een resolutie aannemen waarvan we mogen hopen dat de conclusies van het rapport met een overgrote meerderheid zullen worden gesteund, ook en vooral door de EU-lidstaten.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels bezocht meerdere malen de Gazastrook, ook na de inval van december 2008 en heeft zich dus ook kunnen vergewissen van de situatie ter plekke. Brepoels: "Ik ben heel blij dat er eindelijk een rapport op tafel ligt dat de bevindingen van verschillende mensenrechtenorganisaties bevestigt. Het is tijd dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor de vele schendingen van internationale mensenrechten en internationaal humanitair recht ook daadwerkelijk voor de rechtbank worden gebracht. De EU moet die oproep ondersteunen en er vooral voor zorgen dat alle aanbevelingen van het VN onderzoek ook geïmplementeerd worden."

Nu België voorzitter is van de VN-Mensenrechtenraad berust een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders. De Belgische vertegenwoordiger moet ervoor zorgen dat de acht EU-lidstaten die momenteel lid zijn van deze Raad onvoorwaardelijk hun steun betuigen aan het respecteren van de mensenrechten in het Israëlisch-Palestijns conflict. Als Europa in de toekomst internationaal een geloofwaardige politieke rol wil spelen, dan moet het nu tonen dat gerechtigheid in vredesonderhandelingen geen loos begrip is.

Het Europees Parlement heeft Richard Goldstone uitgenodigd om op 15 oktober zijn rapport uitgebreid te bespreken.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA