VVD


29-9-2009

VVD: Bos verzaakt zijn taak als schatkistbewaker

De VVD hekelt de budgettaire kamikazepolitiek van de huidige coalitie. Het kabinet heeft een aanpak van zachte heelmeesters, stinkende wonden.

Dit stelt VVD-woordvoerder Frans Weekers tijdens het de Algemeen Financiële Beschouwingen.

Weekers: "Dit kabinet laat de netto uitgaven met 51 miljard euro groeien in vier jaar tijd. Dat is 25 procent. Gecorrigeerd voor inflatie is dat 17,25 procent, dat is omgerekend 35 miljard euro. En dit is toevallig ook het structurele tekort. Welke burger kan dat deze overheid nadoen? Misschien de bankiers, in de tijd toen bonussen nog bon ton waren."

Het begrotingstekort bedraagt volgend jaar maar liefst 36,5 miljard euro. Dit betekent voor elk huishouden iedere maand 415 euro extra schuld. Dat is 5000 per jaar. En pas op: lenen kost geld. Dit leidt er toe dat we in 2010 al ruim 1,5 miljard euro meer rente over de staatsschuld moeten betalen dan dit jaar. Nog eens 200 euro per huishouden erbij die we ook niet kunnen betalen.

Weekers: "Deze tekorten verdringen uiteindelijk noodzakelijke publieke taken als veiligheid, zorg en onderwijs. Belastingverhogingen zijn straks onvermijdelijk met alle schadelijke gevolgen van dien. Belastingen werken als gif voor de economie."

De liberalen gaan - in tegenstelling tot het kabinet - pijnlijke, maar noodzakelijke keuzes niet uit de weg en nemen daarmee de verantwoordelijkheid die het kabinet ontloopt.

De VVD kiest voor een krachtige kleine overheid die sneller besluiten kan nemen. Wij kiezen ervoor te stoppen met het rondpompen van geld en zetten het mes in tal van subsidies. Wij kiezen voor een activerende arbeidsmarkt. Wij kiezen ervoor dat werken weer moet lonen. Wij kiezen voor een betaalbare zorg. Wij kiezen voor kwaliteit in het hoger onderwijs. In de VVD-Tegenbegroting worden keuzes gemaakt voor de toekomst die besparingen opleveren tot zo'n 28 miljard op termijn, waarvan de VVD tien miljard investeerd in veiligheid, onderwijs, infrastructuur én natuurlijk ook belastingverlaging.

Weekers: "Uiteraard begrijp ik dat andere politieke keuzes gemaakt kunnen worden, maar waar de VVD geen begrip voor heeft is, als politici weglopen van het maken van keuzes. Al onze voorstellen vallen onder de aandachtsvelden van de onderzoekscommissies. In plaats van de geliefde Bijbelse uitspraak van Van Agt "onderzoek alles en behoud het goede" zal voor de coalitie gelden "onderzoek alles en behoud het kabinet."

Het recept van dit kabinet is: meer overheid, meer uitgeven, meer belasting. Conclusie: dat kost welvaart; dat kost banen. Het VVD-devies is: minder overheid, minder uitgeven, minder belasting. Conclusie: dat schept welvaart; dat schept banen. Kortom, wij kiezen er niet voor om de pijn door te schuiven.