Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Aboriginalresten overgedragen

Publicatiedatum: 29 september 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen, Werken bij

Met een plechtigheid in en buiten het Museum Volkenkunde werden vandaag de stoffelijke resten van Australische Aboriginals overgedragen aan vertegenwoordigers van een Aboriginalgemeenschap (de Bundjalung) en de ambassadeur van Australië. Deze resten behoorden tot de anatomische collectie van het LUMC. De overdracht was het gevolg van een twee jaar geleden ontvangen verzoek van de Australische ambassade.

De overdracht door minister Plasterk In hun toespraken gingen bestuursvoorzitter Breedveld van het LUMC en minister Plasterk van OCW in op de veranderde opvattingen over het verzamelen van botten voor wetenschappelijke doeleinden. Breedveld legde uit dat deze resten moeten hebben bijgedragen aan het begrip dat er maar één menselijke soort is. Na de overhandiging van de kist met Bundjalung-resten bedankten de oudsten van de Bundjalung-gemeenschap, Gwen Hickling en John Morissey, het LUMC voor alle jaren van goede zorgen voor hun voorouders.
Ambassadeur Lydia Morton van Australië nam een andere kist met niet nader geïdentificeerde Aboriginal-resten in ontvangst. Zij wees erop dat de Australische regering deze teruggave belangrijk vindt, omdat hiermee onrecht uit het verleden wordt goedgemaakt. De plechtigheid werd besloten met een rookceremonie op het voorplein van het Museum Volkenkunde.

Aboriginal John Morissey in gesprek met Ferry Breedveld en minister Plasterk

Ferry Breedveld houdt een toespraak

De rookceremonie