Milieudienst Rijnmond

Onderwijsinstellingen besparen binnenkort 20% op hun energieverbruik

20.07.2009 11:30
DCMR Communicatie Pascale van Knippenberg 010 2468151

DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) organiseert in samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative (RCI) en SenterNovem een voorlichtingsbijeenkomst voor instellingen uit het voortgezet en hoger onderwijs over energiebesparing op 29 september 2009. De bijeenkomst is gericht op directies en facilitair management van deze instellingen in het Rijnmondgebied en draagt de titel `dubbele winst': energie besparen is winst boeken voor klimaat en portemonnee. Dit financieel voordeel kan oplopen tot 20%.

Controles

Afgelopen jaar heeft de DCMR 200 onderwijsinstellingen in het Rijnmondgebied gecontroleerd op het naleven van milieuwetgeving. Energiebesparing vormde een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de controles is gekeken naar het jaarlijkse energieverbruik en de concrete mogelijkheden om energie te besparen. Als er nog veel besparingsmogelijkheden aanwezig waren, moesten de instellingen, binnen twee maanden, aangeven binnen welke termijn de benodigde maatregelen worden uitgevoerd. Daarbij konden zij rekening houden met investerings- en afschrijvingstermijnen. Een dergelijke controle heeft de DCMR ook uitgevoerd bij zorginstellingen in het Rijnmondgebied en voert de DCMR van juli t/m november 2009 uit bij grote kantoren met één hoofdgebruiker in het Rijnmondgebied.

Voorlichting

De voorlichtingsbijeenkomst wordt georganiseerd als ondersteuning bij het uitvoeren van de besparingsmogelijkheden door de onderwijsinstellingen. Betrokkenen uit de onderwijssector, maatgevende experts en relevante marktpartijen zijn aanwezig om met de instellingen de energiebesparing te realiseren. Op termijn worden ook dergelijke voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor zorginstellingen en kantoren.

Wettelijk verplicht

Per 1 januari 2008 geldt het Activiteitenbesluit dat instellingen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 50.000 kWh verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Tijdens de controles geeft de DCMR informatie over hoe instellingen zo goed mogelijk aan de wettelijke verplichtingen kunnen voldoen. Als instellingen binnen de gestelde termijn geen actie ondernemen, worden passende maatregelen genomen.

Financieel voordeel

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar leveren ook een financieel voordeel op. Dit voordeel kan oplopen tot 20%.

Klimaatbeleid

Rijk en gemeenten willen vanwege de dreiging van klimaatverandering de uitstoot van CO2 fors terugdringen. Energiebesparing leidt tot minder uitstoot van CO2. De DCMR ziet er op toe dat (middel)grote energieverbruikers rendabele energiebesparende maatregelen nemen.

Aanmelden

Op www.dubbelewinstvoormkb.nl kunnen directies en facilitair management van onderwijsinstellingen uit het Rijnmondgebied zich aanmelden en het voorlopige programma van de bijeenkomst lezen. Medio augustus staat het definitieve programma en overige informatie op de site. De bijeenkomst is op de Hogeschool Rotterdam, locatie Kralingse Zoom. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de bijeenkomst kunt u kijken op de website www.dubbelewinstvoormkb.nl of contact opnemen met de DCMR, telefoon 010 2468151.