Ingezonden persbericht


UTRECHT EEN REGIOPOLIS?

Lezing door Jürgen Aring op dinsdag 29 september a.s.

Jürgen Aring stelt in zijn boek "Regiopolen. Kleine Grossstädte in Zeiten der Globalisierung" dat niet elke stad een metropool hoeft te zijn om toch stedelijk te zijn. Dat niet alleen concurrentie op wereldschaal telt, maar juist ook samenwerking in de regio. Hoe staat het met Utrecht?

De afgelopen jaren heeft de globalisering het aanzicht van steden veranderd. Dan denken we niet alleen aan de 24-uurs economie, de migratie, maar ook aan de internationale competitie om aanzien en economisch profijt. Het boek van Florida, "The rise of the creative class", werd een hype. Zelfs wethouders van dorpjes in het midden van niks hadden dat boek op hun nachtkastje. Tegelijkertijd bezonnen we ons ook op Nederlandse tradities; voor elk onderwerp stelden we een canon op, en de vraag naar identiteiten kwam op. Veel mensen kregen het gevoel dat de stad boven hen uitgroeide en trokken zich terug in wrok.

Maar we hoeven geen zwart wit keuze te maken tussen meedoen aan de mondialisering en opsluiting in eigen gelijk. Als we maar realistisch kijken naar wat we willen met onze steden. Dat deed Jürgen Aring ook. Deze Duitse wetenschapper publiceerde in 2008 het boek "Regiopolen. Kleine Grossstädte in Zeiten der Globalisierung" waarin hij en zijn mede auteurs betogen dat niet elke stad een metropool hoeft te zijn om toch stedelijk te zijn. Dat niet alleen concurrentie op wereldschaal telt, maar juist ook samenwerking in de regio. Jürgen Aring komt ons vertellen hoe zijn boek op Utrecht te betrekken is. De voertaal van het debat op 29 september is Engels.

Op dinsdag 20 oktober staan de wensen van Utrecht's natuurlijke achterland centraal: wat wensen de wethouders en stedelijke diensten van de omliggende gemeenten nu van de stad Utrecht? Waar versterken plannen elkaar? Waar bijten zij elkaar? Wat kan Utrecht als stad doen om niet van de provincie los gezogen te worden?

Titel: UTRECHT EEN REGIOPOLIS?
Ondertitel: Lezing van Jürgen Aring
Datum: dinsdag 29 september
Tijd: 20.00- 21.30 uur
Locatie: TUMULT zaal, Domplein 4/5, Utrecht Entree: Toegang vrij.

Voor meer informatie: www.tumultdebat.nl

Beide bijeenkomsten vinden plaats in de zaal van TUMULT, Domplein 4/5 Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Aanmelden kan via www.tumultdebat.nl of 030-2332430. Deze bijeenkomsten worden mogelijk gemaakt door het Architectuurfonds.




Ingezonden persbericht