Universiteit van Tilburg

23 september 2009

De onbewuste kracht van verslaving
Science Café

Jongeren die comazuipen, overmatig drugs gebruiken en op steeds jongere leeftijd beginnen met roken: hulpverleners en beleidsmakers uiten hun bezorgdheid over deze ontwikkelingen. Inmiddels is bij jonge mannen middelenmisbruik en afhankelijkheid zelfs de meest voorkomende psychiatrische diagnose in Nederland.

Hoe komt het dat er zoveel jonge mensen zijn die gedrag gaan vertonen waarvan ze waarschijnlijk wel weten dat het slecht voor hen is? En waarom is het zo moeilijk om met misbruik van middelen te stoppen? Hoe kan verslaving eigenlijk worden voorkomen?

In het Science Café zullen prof. dr. Reinout Wiers (UvA) en prof. dr. Henk Garretsen (UvT) ingaan op de sociale, psychologische en biologische factoren die er voor zorgen dat mensen verslaafd raken en op de mogelijkheden die er zijn om verslavingsgedrag te beïnvloeden. Daarbij zullen zij laten zien dat verslaving meer te maken heeft met automatische en onbewuste processen in de hersenen dan tot voor kort werd aangenomen.

Science Café
dinsdag 29 september
20.00 - 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Sociëteit Nieuwe Koninklijke Harmonie,
Stationsstraat 26, Tilburg Toegang vrij

Sprekers:
prof. dr. Reinout Wiers
hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie UvA
prof. dr. Henk Garretsen
hoogleraar gezondheidszorgbeleid UvT

Gespreksleider: Ward Deckers

Cabaret: John Tuerlings

Info Studium Generale en Science Café

Studium Generale zet zich in voor academische vorming op de UvT door het organiseren van symposia en cultuurworkshops.

Het Science Cafe is opgezet door een groep enthousiaste wetenschappers die wetenschappelijke kennis dichter bij de Tilburgse bevolking willen brengen.