Technische Universiteit Delft

Live-videogesprek TU-studenten met ruimtestation ISS

Sinds eind mei woont en werkt de Belgische astronaut Frank De Winne aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Op dinsdag 29 september praat hij via een rechtstreekse videoverbinding met studenten van de TU Delft, verzameld op de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek. Bijzonder is dat De Winne begin oktober commandant wordt van het ruimtestation, als eerste niet-Rus of -Amerikaan. De gespreksleiding ligt bij collega-astronaut André Kuipers.

Het videogesprek van de studenten met de Belgische astronaut Frank De Winne is een bijzonder moment voor de Delftse faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De faculteit onderhoudt een warme band met België: 13 procent van de bachelor-studenten van L&R is Vlaams, een in Nederland unieke situatie.

Het videogesprek tussen De Winne en de L&R-studenten, dat ongeveer een kwartier zal duren, is ook rechtstreeks te volgen op www.tudelft.nl. De bijeenkomst begint om 15.30 uur; het contact met ISS start om 16.15 uur.

Belgen studeren sneller

De Belgische studenten kiezen voor de TU Delft vanwege de hoge kwaliteit van het onderwijs en omdat ze er vanaf het eerste moment al met luchtvaart en ruimtevaart in aanraking komen. In België bestaat een vergelijkbare studie niet.

'We zijn erg blij met onze Belgische studenten', zegt decaan Jacco Hoekstra. 'Ze studeren aantoonbaar sneller en beter dan gemiddeld. Het doet me daarom ook groot plezier dat Frank De Winne vanuit het ruimtestation met onze studentengemeenschap -Belgen en Nederlanders- gaat praten.'

Lichamelijk

De studenten van L&R konden de afgelopen weken vragen voorstellen. Uit de inzenders zijn er een vijftal geselecteerd, die hun vraag mogen stellen aan De Winne. Een van hen is de Vlaming Robin Ligon. 'Ik ben vooral nieuwsgierig wat het lichamelijke verschil is tussen een vlucht van een week en van een half jaar. Ervaart een astronaut dan andere dingen? Dat wil ik hem dinsdag graag vragen.'

Aankomend commandant

Dit is voor De Winne de tweede ruimtereis: in 2002 verbleef hij ruim een week aan boord van ISS. Ditmaal verblijft hij er een half jaar. Bijzonder is dat De Winne begin oktober het commando van het ruimtestation zal overnemen. Hij wordt dan de eerste niet-Rus of -Amerikaan die het commando over het station krijgt.

Zijn collega-astronaut André Kuipers, net als De Winne in dienst van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, bereidt zich intussen voor op een gelijksoortige vlucht in 2011. Hij zal dinsdag het videogesprek leiden.

Programma:

15.30 uur: Aanvang bijeenkomst

15.40 uur: Welkom door Jacco Hoekstra, decaan L&R

15.50 uur: Introductie ISS, door André Kuipers, ESA-astronaut

16.15 uur: Start 'Inflight call' met Frank De Winne (videogesprek)

16.28 uur: Eind 'Inflight call'; daarna gelegenheid tot stellen van vragen aan André Kuipers

17.00 uur: Einde

Het hele programma is online to volgen via www.tudelft.nl



Technische Universiteit Delft