Ingezonden persbericht

EMBARGO TOT DINSDAG 29 SEPTEMBER 2009 15:00 UUR

24 september 2009

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Vinkenburg

Mevrouw G.T. Vinkenburg Bos (5 november 1954) uit Linschoten is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op maandag 28 september 2009 ontvangt zij uit handen van burgemeester E.L. Jansen BA een Koninklijke Onderscheiding.

Meer dan 20 jaar is mevrouw Vinkenburg betrokken bij verzetsorganisaties, vooral bij Expogé, de Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen. Zij is voorzitter van de Stichting Vrienden van Expogé en algemeen secretaris van Expogé. Mevrouw Vinkenburg organiseert jaarlijks het congres voor Expogé leden. Ook vertegenwoordigt zij Expogé in de Raad van Overleg van de Stichting 1940-1945.

Mevrouw Vinkenburg is lid van de celcommissie van de stichting Oranjehotel 1940-1945, dat ondermeer jaarlijks een herdenking houdt in de gevangenis van Scheveningen.

Sinds 2007 is mevrouw Vinkenburg penningmeester van de Stichting Erebegraafplaats Bloemendaal. Zij organiseert de jaarlijkse herdenking op de erebegraafplaats te Bloemendaal.

Sinds 1980 is mevrouw Vinkenburg lid van NBvP, Vrouwen van Nu. Zij is 12 jaar voorzitter van de afdeling Linschoten, zes jaar voorzitter van het provinciaal bestuur van de provincie Utrecht, lid van de werkgroep werkvoorbereiding millenniumfeest, voorzitter van de provinciale commissie maatschappelijk veld en sinds 2005 landelijk voorzitter. Tijdens het 75-jarig jubileumfeest kreeg prinses Máxima door mevrouw Vinkenburg de gouden speld voor Vrouw van Nu opgespeld.

Mevrouw Vinkenburg is 11 jaar voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis (NRK), afdeling Linschoten geweest totdat deze opging in het District Stichts Weidegebied. Tot voor kort is zij coördinator aangepaste vakanties geweest.

Noot voor de redactie/