Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 29 september 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Hatice Kurºun


---

Onze hoofdgast is PvdA wethouder Hamit Karakus van Wonen en Ruimtelijke Ordening. Zijn visie op huisvesting in Rotterdam heeft tot grote innovatie geleid van de woonmarkt. Karakus spreekt zich uit over de angstcultuur jegens allochtonen in zijn stad. Ook zal hij een beslissing moeten nemen over de Essalam Moskee. De bouw van het grootste gebedshuis in Europa, dat al jaren een heikel punt is, ligt sinds een paar weken stil.

In de islamitische canon vertelt historica Nadia Bouras waarom iedereen Voices of resistance. Oral histories of Moroccan women van Alison Baker in de boekenkast zou moeten hebben staan.

In De Kwestie van de Week zal publicist Youssef Azghari ingaan op de uitkomsten van een onderzoek over erfelijke ziekten bij Arabieren en linken aan het mogelijk verbod van neef- en nichthuwelijken in Nederland.

Nora Asrami en Anne Dijk van het Landelijke Islamitische Vrouwen Netwerk (LIVN - dat één jaar bestaat) bespreken de emancipatie van moslima's. In het pas uitgebrachte boek Het is cultuur, geloof ik wordt de vraag gesteld of bij bepaalde onderwerpen religie of juist cultuur in het geding is.

Met Zenobia, Khadija en Dolle Amina's; Gender en macht in de islamitische geschiedenis wil het Jaarboek Vrouwengeschiedenis (dat 26 september gepresenteerd wordt) een bijdrage leveren aan het actuele maatschappelijke debat in Nederland. Te gast zijn gastredacteur, arabist en mediëvist Maaike van Berkel met een algemene toelichting en Pieternel Onderwater over een specifieke feministe.

Panelgesprek: Om de verspreiding naar kerntechnologie naar Iran te voorkomen hebben ministers Verhagen en Plasterk besloten om Nederlands-Iraanse studenten van bepaalde masteropleidingen en instellingen uit te sluiten. Behnam Taebi, docent en promovendus TU Delft, vindt dat de stigmatisatie en verdachtmaking van Iraniërs moet stoppen. In afwachting van een rechtelijke uitspraak zal hij de zaak uiteenzetten .

Live muziek: Asiatolia speelt Turkse volksmuziek die zich uitstrekt van de Balkan tot Midden-Azië. Zowel vocale als instrumentale liederen behoren tot het repertoire. Cengiz Tutar behoort samen met Mehmet Turhan tot de vaste kern van Asiatolia.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl

OBA Live is ook te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op: www.spirit24.nl