Gemeente Utrecht

Wijkakkoord binnenstad: samenwerken aan een wijk voor alle leeftijden

Een wijk met geschikte woningen en met voorzieningen dichtbij huis voor bewoners van alle leeftijden. Een wijk waar ook senioren en bewoners met een functiebeperking zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dat is de ambitie waaraan de gemeente en partners de komende jaren werken in de binnenstad. Dit staat verankerd in het wijkakkoord dat dinsdag 29 september feestelijk ondertekend wordt door wijkwethouder binnenstad Floris de Gelder, de woningcorporaties en de welzijns- en zorgorganisaties.

Een groot aantal maatregelen in dit wijkakkoord richt zich op de oudere bewoners, zij zijn ook de initiatiefnemers. Zo zullen er meer voor hen geschikte woningen komen. Daarnaast wordt het Bartholomeus Gasthuis, het enige zorgcomplex in de binnenstad, verbouwd tot 'huis in de wijk'. Een wijkcentrum met diverse activiteiten en services voor senioren die zelfstandig thuis willen blijven wonen.

Ook studenten en andere jongeren komen in het wijkakkoord aan bod. Woningcorporatie SSH zet zich samen met Mitros in voor het vergroten van het aanbod van woningen voor studenten en starters in de binnenstad. Cumulus Welzijn gaat samen met een groep jongeren een plan maken voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de binnenstad.

Tijdens de feestelijke ondertekening van het akkoord reikt wethouder De Gelder een cheque uit aan twee betrokken inwoners van de binnenstad. Met de cheque mogen zij de eerste concrete actie uit het wijkakkoord bekostigen. An Dammerman en An Braat nemen de cheque in ontvangst. Zij zijn beide lid van de werkgroep Senioren Actief in de Binnenstad. Deze werkgroep is, evenals de Wijkraad, nauw betrokken bij de totstandkoming van het wijkakkoord. De beide bewoners hebben ervoor gekozen om de cheque te besteden aan het plaatsen van een bank in de buurt van het Bartholomeus Gasthuis. Een bank, bedoeld als ontmoetingsplek voor jong en oud.

Wijkwethouder De Gelder: "Als gemeente zijn we altijd blij met persoonlijke inzet en enthousiasme van onze inwoners. We moeten het als stad tenslotte samen doen. Ik vind het dan ook fijn dat ik die inzet kan belonen."

Het wijkakkoord binnenstad is opgesteld door de gemeente, woningcorporaties Portaal, Mitros, SSH, Woonzorg Nederland, welzijnsorganisatie Cumulus en Bartholomeus Gasthuis. In het wijkakkoord staan maatregelen voor het verbeteren van de leefbaarheid en de bewoonbaarheid van de binnenstad voor alle leeftijden. De gemeente sluit in zoveel mogelijk wijken een wijkakkoord met bewoners en betrokken organisaties, zoals thuiszorg, woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties. Hierin worden afspraken gemaakt voor een samenhangend aanbod van huisvesting, diensten, welzijn en zorg voor alle inwoners, in een sociaal veilige en toegankelijke omgeving.




Gemeente Utrecht