persbericht

Morgen, dinsdag 29 september: Première documentaire 'Kindheksen' in de Balie!

In de straten van Kinshasa leven sinds de burgeroorlog in Congo tienduizenden verstoten kinderen omdat zij beticht worden van hekserij. Deze zogenaamde kindheksen worden ervan verdacht toegang te hebben tot een onzichtbare tweede wereld, waarin ze ongezien mensen vermoorden en grote rijkdommen vergaren.

Over dit actuele, snelgroeiende en met taboes beladen onderwerp maakten filmmakers Guido Kleene en Hans Bouma de documentaire Enfants Sorciers (Kindheksen). Zij volgden kinderen die heksenuitdrijvingen ondergaan, ouders en priesters en proberen zodoende inzicht te krijgen in dit ingewikkelde maatschappelijke fenomeen.

De première van deze indringende documentaire 'Kindheksen' in de Balie in Amsterdam is tevens het startschot van het project Basal'Ya Bazoba. Basal'Ya Bazoba is een coproductie van Compagnie Dakar en Theatre Embassy en omvat: 100 muziektheatervoorstellingen op locatie in 24 wijken in Kinshasa, een serie van nagesprekken en discussies georganiseerd door de NGO Oser la Vie, een CD release met muziek uit de voorstelling en de documentaire 'Kindheksen'. Basal'Ya Bazoba wil de kwetsbare positie van de beschuldigde 'kindheksen' bespreekbaar maken binnen de Congolese samenleving en documenteren voor de buitenwereld.


* Aanstaande dinsdag 29 SEPTEMBER

* De Balie in Amsterdam

* Aanvang 20:00 uur, gratis toegang

* Duur van de documentaire: 52 minuten.