Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

29 september 2009

Positieve terugblik op missie gezond voor uitgezonden militair

Meeste veteranen kijken positief terug op missie

De meeste veteranen waarderen hun uitzendervaringen positief, ondanks de confrontatie met oorlog en geweld. De groep die er negatieve gevolgen van ondervindt, blijkt relatief klein. Dat schrijft Michaela Schok in haar proefschrift, 'Meaning as a Mission: Making sense of war and peacekeeping', waarin zij ervaringen van Nederlandse veteranen onder de loep neemt. Ze hield een grootschalig vragenlijstonderzoek onder 1.561 veteranen die deelnamen aan oorlogs- en vredesoperaties. Ook concludeert Schok dat het thuisfront en de publieke opinie een grote rol kunnen spelen: positieve waardering na de missie bij het grote publiek helpt veteranen bij hun aanpassing na terugkeer. Schok promoveert op 9 oktober aan de Universiteit Utrecht.

Onderzoek naar uitzendervaringen van militairen beperkte zich tot nu toe veelal tot traumatische ervaringen. Aandacht voor negatieve gevolgen, zoals posttraumatische stress, voerde de boventoon. Schok bevestigt met haar promotieonderzoek dat de groep die deze negatieve gevolgen ondervindt relatief gering is en toont bovendien aan dat de meeste deelnemers juist (erg) positief zijn over hun militaire uitzendervaringen en de gevolgen daarvan.

Persoonlijke winst

De veteranen blijken vooral persoonlijke veranderingen, als gevolg van de uitzendervaringen, positief te waarderen. Menigeen stelde de opgedane levenservaring en de verbreding van de horizon op prijs. Uit aanvullende diepte-interviews die Schok voerde met veteranen die naar Cambodja waren uitgezonden, bleek verder dat de militaire prestatie en de ervaren kameraadschap onderling in sterke mate zin gaven aan een onvoorspelbare en gevaarlijke realiteit. Al deze positieve ervaringen leverden de veteranen persoonlijke winst op voor hun latere loopbaan en huidige leven in de burgermaatschappij.

Een dergelijke positieve terugblik op de missie is bevorderlijk voor de geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven op lange termijn, aldus Schok. Dat blijkt ook uit de reacties van geïnterviewde veteranen die juist meer moeite hadden om hun ervaringen in perspectief te plaatsen: zij kampten vaker met stressreacties. De realiteit in Cambodja had hun oorspronkelijke wereldbeeld aangetast, waardoor zij meer behoefte hadden aan zingeving aan hun ervaringen.

Rol voor thuisfront

Om deze negatieve gevolgen te voorkomen, zodat veteranen zich na de missie gezond aanpassen en hun veerkracht vergroten, is het creëren van een positief wereldbeeld bij veteranen van groot belang. Het thuisfront kan hierbij een belangrijke rol spelen. Meer bewustwording bij het grote publiek over de positieve aspecten van een uitzending draagt verder bij aan een genuanceerdere beeldvorming van veteranen in de samenleving. Om te voorkomen dat negatieve gedachten over de uitzending overheersen en bijdragen tot het ontwikkelen van chronische PTSS, moet een positief perspectief worden benadrukt in de voorbereiding op een uitzending en tijdens behandeling van eventuele latere klachten, concludeert Schok.

Promotie
Michaela Schok promoveert op 9 oktober 2009 om 12.45 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29, Utrecht op haar proefschrift 'Meaning as a Mission: Making sense of war and peacekeeping'.




Universiteit Utrecht