Recessie over maar niet voorbij

Amsterdam, 29 september 2009

De recessie is bijna uit de boeken, maar nog niet achter de rug. Voor het overgrote deel van de respondenten is de recessie nog lang niet over. De meerderheid denkt dat we nog meer dan een jaar de gevolgen ondervinden van de recessie.

De recessie is nog lang niet voorbij. Volgens de overgrote meerderheid (78%) van de 76.400 respondenten op de ING Vraag van Vandaag duurt de recessie in Nederland nog ten minste een half jaar. Ruim de helft (53%) denkt dat de recessie nog minstens een jaar aanhoudt en een kwart (25%) verwacht dat de recessie nog zes tot twaalf maanden duurt. Ruim één op de tien (11%) respondenten is optimistischer en verwacht dat de neergang nog drie tot zes maanden aanhoudt. Volgens 4% van de ondervraagden is de recessie binnen drie maanden over en 7% denkt dat zij nu al achter de rug is.

Recessie uit de boeken

De recessie zal volgens de meeste economen snel achter de rug zijn. Economen spreken officieel van een recessie als de economie twee of meer achtereenvolgende kwartalen van negatieve groei laat zien. Het ING Economisch Bureau denkt dat daaraan dit lopende kwartaal al een einde komt. Wij verwachten dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2009, voor het eerst na vijf kwartalen, weer uit de rode cijfers komt en ten opzichte van het tweede kwartaal met 0,2% zal groeien.

Maar voor velen nog lang niet achter de rug

De recessie kan op papier zo goed als over zijn, toch is in de 'echte' economie de teruggang nog niet achter de rug. In de werkelijke economie van banen en geld uitgeven laat de periode van negatieve groei haar sporen na. Dat zien we op meerdere terreinen. Zo verliezen gedurende heel 2010 nog veel mensen hun baan. Op de huizenmarkt is volgens het ING Economisch Bureau meer dan de helft van de prijsdaling achter de rug, maar op prijsstijgingen moeten we nog meer dan een jaar wachten. Ook de overheid heeft nog een flinke rekening af te lossen. Dat blijkt uit de fors opgelopen staatsschuld. Daarom zal er de komende jaren flink gesneden worden in de uitgaven van de overheid en zullen de lasten omhoog gaan. Consumenten gaan dat bijvoorbeeld merken in achterblijvende koopkracht. Al met al is de recessie zo meteen weliswaar uit de boeken, maar de gevolgen liggen nog lang niet achter ons.

© 2009 ING Economisch Bureau