Cofely Datacenter Solutions zet in op duurzame oplossingen

29 september 09 |

Maastricht. Customer base van meer dan 250.000 m² state-of the-art datacenters

Met de lancering van `Cofely Datacenter Solutions' verstevigt Cofely in Nederland haar marktleiderschap in het realiseren en exploiteren van hoogwaardige datacenters. In Maastricht brengt Cofely al haar kennis samen in een eigen state-of-the-art datacenter met TIER III-classificatie. De kennis opgedaan in dit datacenter zet Cofely in om de nieuwste en meest energie-efficiënte oplossingen aan haar klanten te kunnen leveren.

State-of-the-art Datacenter Solutions

Betrouwbaarheid, schaalbaarheid, kostenbeheersing en groene energie zijn de belangrijkste pijlers van `Cofely Datacenter Solutions'. "Niet alleen onze kennis van duurzame technologie, óók onze brede ervaring met industriële kwaliteitsnormen en procescontrole staat aan de basis van `Cofely Datacenter Solutions", vertelt Edo van den Assem, CEO van Cofely Nederland. "Met ons eigen data center geven we invulling aan het adagium `practice what you preach'. Door onze ervaring met het exploiteren van een datacenter weten we wat het betekent om klantgaranties voor beschikbaarheid en energieverbruik waar te maken. Deze kennis nemen we vervolgens mee bij het bouwen en beheren van andere datacenters."

In Nederland levert Cofely haar bijdrage aan ongeveer 50.000 m² datacenterruimtes met een waarde van ruim 55 miljoen euro. In het eigen datacenter in Maastricht hebben zich inmiddels grote klanten gevestigd, zoals de Algemene Pensioen Groep, het Academisch Ziekenhuis Maastricht, KPN en VEBEGO Groep, die hier een belangrijk deel of hun volledige IT-platform hebben ondergebracht. Niet alleen de flexibiliteit, beveiliging en gegarandeerde beschikbaarheid van het datacenter zijn belangrijke redenen om hun hardware bij Cofely onder te brengen, maar zeker ook energie-efficiënte.

Duurzame technologie

Voor moderne datacenters is het oplossen van het energievraagstuk een steeds belangrijker wordende succesfactor. Zowel de energievoorziening als de koeling zijn hete hangijzers. Enerzijds vreten servers energie, anderzijds genereren ze warme lucht die weer moet worden afgevoerd. Veel van de moderne datacenters zoals Cofely die overal in Europa realiseert zijn - net als `Maastricht' - uiterst energie-efficiënt en maken waar mogelijk voor 100 procent gebruik van groene energie, zodat de belasting van het milieu wordt beperkt. Daarnaast werkt Cofely om de temperatuur te beheersen met `vrije koeling'. Hierbij wordt de buitenlucht gebruikt voor het koelen van het datacenter wanneer de buitentemperatuur dat toelaat, om zo efficiënter met energie om te gaan.De volgende stap in de verduurzaming van datacenters ligt in de synergie met de omgeving. Door lokale innovatieve oplossingen toe te passen voor opwekking, distributie, opslag, conversie en hergebruik van energie, kan nog veel duurzame winst worden behaald. Cofely is in Nederland marktleider op het gebied van deze toepassingen. Met `Cofely Datacenter Solutions' zullen de kennis en ervaring die zijn opgedaan met grote projecten als Overhoeks, Oosterdokseiland en Windnet Oost Flevoland, ingezet worden voor de verdere verduurzaming van haar datacenters. Denk daarbij aan onder andere warmte/koude opslag en private netten met windenergie.

Continuïteit en beveiliging

Naast duurzaamheid zijn beschikbaarheid, veiligheid en flexibiliteit van datacenters cruciale eisen. `Cofely Datacenter Solutions' maakt ook hier gebruik van de ervaringen die zijn opgedaan met het eigen datacenter in Maastricht. De energiecentrale is buiten het datacenter geplaatst, waarmee de centrale infrastructuur gescheiden is van de computerzalen. Dit geeft flexibiliteit om te groeien. Door de beschikbaarheid van meerdere dark-fiber glasvezelaansluitingen kunnen zeer snelle netwerkverbindingen worden gerealiseerd. Meerdere providers geven bovendien de mogelijkheid tot redundantie. Om de uptime van datacenters te garanderen wordt binnen de datacenters van Cofely onder meer proactief gestuurd op temperatuur, luchtvochtigheid, beveiliging en energiegebruik.

Internationale staat van dienst

Cofely heeft een lange staat van dienst in het ontwerp, de bouw en het beheer van datacenters. In Europa bouwt en beheert Cofely ruim 250.000 m² datacenter-faciliteiten voor vooraanstaande nationale en internationale bedrijven, zoals Interxion, TCN, Atos Origin, Level 3, Colt Telecom, ABN AMRO, Colony Capital en IBM.

Over COFELY Nederland NV

Cofely maakt deel uit van GDF SUEZ Energy Services, de Europese leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening. GDF SUEZ Energy Services ontwikkelt totaaloplossingen voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek. Van ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties tot het bieden van oplossingen op het gebied van energie en langdurig multidisciplinair beheer en het beheer van nutsvoorzieningen.

GDF SUEZ Energy Services telt 80.000 medewerkers en realiseert een omzet van 14 miljard euro. GDF SUEZ Energy Services is een bedrijfsonderdeel van GDF SUEZ, een van de grootste energieleveranciers van de wereld.