Gasunie


29 september 2009, groningen
Transport Insight 2009: gasmarkt heeft dringend behoefte aan extra transportcapaciteit

Om te kunnen blijven beantwoorden aan de stijgende behoefte van de markt aan transportcapaciteit moet het gastransportsysteem in Nederland en Noord-Duitsland dringend worden uitgebreid. Dat is een van de conclusies uit de vandaag door Gasunie gepubliceerde uitgave Transport Insight 2009. In deze uitgave worden informatie en analyses gepresenteerd door Gasunie's dochterondernemingen die belast zijn met het netwerkbeheer in Nederland (Gas Transport Services B.V.; GTS) en Duitsland (Gasunie Deutschland; GUD).

Met de jaarlijkse uitgave Transport Insight biedt Gasunie de klanten van GTS en Gasunie Deutschland en andere belanghebbenden in gastransport inzicht in de achtergronden van netbeheer en gasmarktontwikkeling. De analyses in Transport Insight 2009 laten zien dat de benuttingsgraad van grensoverschrijdende capaciteit tussen beide netwerken hoog is. Dit beeld wordt bevestigd door de eerste resultaten van het geïntegreerde Open Season dat GUD en GTS momenteel samen organiseren. Het is voor het eerst dat in Europa een Open Season wordt uitgevoerd op basis van een grensoverschrijdende aanpak. De behoefte aan extra capaciteit in zowel Nederland als Duitsland blijkt groot.

Investeringen nodig
Beide netbeheerders zijn nu bezig om contracten voor nieuwe capaciteit met klanten af te sluiten. Het geïntegreerde Open Season moet de basis vormen voor een nieuw, economisch verantwoord investeringsprogramma. Deze investeringen, die naar verwachting aanzienlijk van omvang zullen zijn, zijn nodig om de geliberaliseerde gasmarkt goed te laten functioneren uit oogpunt van zowel concurrentiebevordering als voorzieningszekerheid. Dit soort investeringen kunnen alleen op economisch verantwoorde wijze plaatsvinden als het reguleringskader hiervoor voldoende ruimte biedt. In dat verband zijn de recente ontwikkelingen in de nationale regulering van het gastransport in Duitsland zorgwekkend te noemen.

Vraag naar opslagcapaciteit
Transport Insight 20099 wijst voorts op het toenemende belang van ondergrondse opslag van gas. De afname in de binnenlandse gasproducties, gecombineerd met de verschuiving van locale productie naar internationale aanvoer vanuit afgelegen winninggebieden leidt tot een hogere vraag naar lokale bronnen voor flexibiliteit. De bouw van ondergrondse opslagen kan hier uitkomst bieden. Flexibiliteit is nodig om fluctuaties in de vraag naar gas te kunnen opvangen.

Toegang gasmarkt bevorderd
Ook signaleert Transport Insight 2009 dat er in 2008 en 2009 een aantal marktbelemmeringen in het gastransport is weggenomen. Genoemd worden onder andere de hervorming van de 'kwaliteitsconversie', waardoor er in Nederland in gas gehandeld kan worden ongeacht de herkomst van dat gas. Ook de oprichting van EUCABO, het Europese online platform voor het contracteren van grensoverschrijdende transportcapaciteit heeft bijgedragen aan de aantrekkelijkheid van de Noord-West Europese gasmarkt voor klanten.