Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 september 2009

Vuilnis vervelender dan hangjongeren

"Wat vindt u het vervelendste probleem bij u in de buurt?" Stadsdeel De Baarsjes vroeg het deze zomer aan bewoners in de Chassébuurt. Er liep een enquêteur op straat. En bewoners kregen een enquêteformulier in de bus. Straatvuil blijkt het meest irritant te zijn.

Met de resultaten van het onderzoek is een Top 3 Ergernissen opgesteld. Deze Top 3 is het werkterrein van het BuurtVeiligheidsTeam (BVT). Het team bestaat uit twee politieagenten en twee toezichthouders van het stadsdeel. Ze zijn dagelijks op straat te vinden in de Chassébuurt. Hun opdracht is de drie vervelendste buurtproblemen aan te pakken.

De bewoners waren duidelijk in hun voorkeur. Bovenaan de Ergernissen Top 3: Afval op straat. Op de 2e plaats: Overlast door te hard of gevaarlijk rijden. Iets minder irritant maar ook niet leuk, op de 3e plaats: Overlast door hangjongeren. Het BuurtVeiligheidsTeam gaat onder meer het volgende doen om deze ergernissen op te lossen:

Afval op straat


· Intensievere controles - 2 keer per week, ook in de avonduren - op het verkeerd aanbieden van afval


· Dagelijks tussen 7.30 tot 9.30 uur een extra plek in de buurt schoonspoelen en spuiten. Dit uiteraard naast het reguliere poetswerk.


· Elke melding van graffiti wordt in de regel binnen een week afgehandeld.

Onveilig verkeer/parkeren


· Gerichte controles op snelheid, voorrang verlenen, zebrapaden en stoepfietsen.


· Boetes uitdelen voor slordig en gevaarlijk gebruik van de openbare ruimte. Bijvoorbeeld: op de stoep parkeren en het plaatsen van grote objecten en werkmateriaal op pleintjes en straathoeken.

Hangjongeren


· Strenger beleid met boetes uitdelen bij overtredingen van hangjongeren. Bijvoorbeeld bij portiekpissen en veroorzaken geluidsoverlast.


· Intensivering samenwerking tussen politie, ouders, school en werkgevers bij grotere groep jongeren. Extra voorlichting over vuurwerk in december.

De extra maatregelen gaan deze week van start. Ze moeten bijdragen aan een veilige en leefbare buurt. Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: "We weten nu wat mensen irriteert. We hebben concrete maatregelen ingezet om het op te lossen. Binnenkort laten we weten hoever we zijn opgeschoten."




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam