Ingezonden persbericht


5 oktober a.s.
Appartementen Weidevenne Kanaalzone: robuust en industrieel

Weidevenne in Purmerend krijgt er een schitterend nieuw gedeelte bij: Weidevenne Kanaalzone. Bouwcompagnie, de ontwikkelafdeling van woningcorporatie Wooncompagnie, begint hier 5 oktober met de bouw van twee appartementencomplexen. Het ene telt tien lagen, het andere is beduidend kleiner met 4,5 laag. "Het zijn robuuste en industriële gebouwen. De hele zone is een verwijzing naar de betoncentrale die vroeger op deze plek stond", aldus architect Floor Arons van arons en gelauff architecten in Amsterdam.

De twee gebouwen zijn een voortzetting van de woongebouwen die al op deze locatie staan. "We hebben eerst gekeken hoe die in elkaar zitten en hoe groot ze ongeveer zijn en zijn toen pas met ons ontwerp aan de slag gegaan. De hele zone heeft een industriële uitstraling. Net zoals vroeger het geval was", vertelt Arons.

Gevouwen gevels
Het hoge gebouw is gericht op het Noordhollandskanaal en het parkje van Weidevenne. Dit gebouw heeft wat dichtere zijgevels. "Het lijkt net of de witte zijgevels om het gebouw heen zijn gevouwen", aldus Arons. Het gebouw telt 36 huurappartementen van elk ongeveer honderd vierkante meter en heeft forse balkons. Ook zijn er extra grote woonkamers.

Metalen uitstraling
Het lage gebouw staat haaks op het hoge gebouw en heeft een metalen uitstraling. De veertien huurappartementen in dit complex (ook van 100 vierkante meter, met extra grote woonkamers) zijn gericht op Weidevenne of op het Noordhollandskanaal. Het gebouw heeft een gemeenschappelijk dakterras, waar bewoners gezamenlijk of alleen kunnen vertoeven.

'Los in het groen'
De gebouwen als het ware 'los in het groen'. Arons: "Het eerste gebouw heeft op de begane grond de hal, terwijl het wonen op de eerste verdieping begint. Het lage gebouw heeft een bel-etage, waardoor bewoners één meter boven het maaiveld wonen. Dit geeft de bewoners meer privacy."

Mooie prullenbakken
In beide gebouwen is veel aandacht besteed aan de entreehal. Arons: "Architecten vergeten die vaak en daardoor springen bewoners er niet netjes mee om. Wij hebben gekozen voor hoogwaardige materialen en een ruime opzet. In het trappenhuis van de laagbouw komt een hekwerk dat lijkt op een uitvergroot kantwerk. Er is ook veel aandacht voor de kleurstellingen. Aangezien het succes altijd in details zit, zijn er zelfs mooie prullenbakken voor het reclamedrukwerk."

Begin heiwerk
De bouw van de appartementencomplexen begint in oktober. Aanstaande vrijdag 2 oktober wordt de heistelling aangevoerd, waarna het heiwerk op 5 oktober begint. Naar verwachting is de oplevering begin 2011.

Kunstwerk Heartbeat
Op de locatie langs het kanaal komt het kunstwerk Heartbeat te staan. Kunstenaar Hans van Houwelingen ontwierp Heartbeat in opdracht van de gemeente Purmerend. Het symbolische kunstwerk staat voor de groei van de gemeente. Op de plek waar voorheen de betonkraan van de betoncentrale stond, komt een grafische weergave van een kloppend hart. Op de achtergebleven rails van de betonkraan komen nieuwe rails. Geen platte rails, maar in de vorm van een hartslag zoals je die op een cardiogram ziet. 'Een nieuw landschapselement ontspruit vrijwel letterlijk uit de geschiedenis van de oude kraan', aldus de gemeente.

---- --