Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Amsterdam
29 september 2009

Stembureaus niet uur eerder dicht

D66 wil niet dat de stembussen in Amsterdam een uur eerder dicht gaan. Het kabinet heeft voorgesteld om, in plaats van gebruikelijke tijd van 21:00, de stembussen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen tot 20:00 open zijn. De reden hiervoor is omdat er dit jaar 'met het potlood gestemd gaat worden'. In Amsterdam gebeurt stemmen met een rood potlood echter al jaren. "In het verleden heeft het openhouden van de stemlokalen tot 21:00 niet tot rampen geleid. Er is dan ook geen enkele aanleiding om de sluitingstijd op onze democratie nu te vervroegen", zegt D66-duoraadslid Jan Paternotte

()
Paternotte heeft al eerder aan de bel getrokken over het eerder sluiten van stembureaus. De sociaal-liberaal stelde toen voor de lokalen juist een uur langer open te houden, om zo veel mogelijk Amsterdammers in de gelegenheid te geven hun stem uit te brengen.

D66 wil van het college weten of zij wél bereid is stembureaus toch tot ten minste 21:00 open te houden. Ook willen de sociaal-liberalen dat de burgemeester er bij de staatssecretaris op aandringt de volgende keer te onderzoeken of de mogelijkheid een stem uit te brengen verruimd, in plaats van beperkt kan worden. Dat er anders te weinig tijd is om de stemmen te tellen wijst Paternotte van de hand: "Als het openhouden van de stembureaus zodat ook iemand die overwerkt kan stemmen er voor zorgt dat de uitslag een uurtje later komt, dan moet de uitslag maar een uurtje later komen."