Ingezonden persbericht


Gemeentehuis Bronckhorst genomineerd voor de NET-Trofee 2009

De gemeente Bronckhorst is met het nieuwe gemeentehuis genomineerd voor de NET-Trofee. Het in aanbouw zijnde gemeentehuis in Hengelo (Gld.) is het meest energiezuinige van heel Nederland. In totaal zijn er dertien inspirerende projecten op het gebied van energiezuinig wonen en werken genomineerd en deze maken nog kans om de Nationale Energie Toekomst-Trofee 2009 te winnen. Uit de dertien projecten kiest de jury half oktober drie finalisten. De uiteindelijke winnaar van de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het 'Meer Met Minder'-Congres in Rotterdam. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.

Jaarlijks kent het ministerie van VROM de NET-Trofee toe aan een project dat uitblinkt

in een energiezuinige aanpak. Het gaat hierbij om slimme energiezuinige bouw- of renovatieprojecten of andere initiatieven die een baanbrekende bijdrage leveren aan de CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Bij de NET-Trofee draait het om vernieuwende projecten. Voor de jury spelen naast het energiebesparingsresultaat ook brede toepasbaarheid en vernieuwende aanpak een rol. Daarnaast telt ondernemerschap: in hoeverre hebben de initiatiefnemers hun nek uitgestoken voor het project en risico gelopen.

Inspirerende inzendingen

De genomineerde projecten zijn gekozen uit een totaal van 38 inzendingen. Ze zijn afkomstig uit alle hoeken van Nederland en verdienen volgens de jury zonder meer het predicaat 'inspirerend en verrassend'. Naast Bronckhorst doet bouwbedrijf Van Rhenen mee met Natuurcafé La Porte. Een verbouwing van de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist tot energieneutraal multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum. De stichting Natuurlijk en Harrie Kiekebosch zijn genomineerd met 't Natuurlijk Huus, een ecologische woning annex educatief centrum in Raalte. Daarnaast zijn er inzendingen van de gemeenten Wijchen (energiezuinige sporthal), Aramis AlleeWonen uit Roosendaal (duurzame renovatie van 264 rijwoningen), de woningstichting Openbaar Belang uit Zwolle ('groen opknappen' van 103 flatwoningen) en Wonen Zuidwest Friesland met de renovatie van het gehele woningbestand van 2.155 woningen, waardoor 85 procent van hun woningvoorraad nu een energielabel C of hoger heeft.

Meer informatie op www.senternovem.nl/kompas_nettrofee

Hengelo (Gld), 29 september 2009