Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 september 2009

Vragen van de leden Vos en Spekman (beiden PvdA) aan de minister van Financiën

over verkooppraktijken van DSB


1. Bent u bekend met de inhoud van de uitzending van het actualiteitenprogramma NOVA van 28 september 2009 over de verkooppraktijken van DSB?{1}


2. Klopt het dat het verkopen van bijproducten zoals koopsompolissen lange tijd onderdeel was van het verkoopbeleid van DSB?


3. Klopt het dat er wekelijks een T-shirt werd uitgereikt aan de beste verkoper van koopsompolissen met daarop het woord 'koopsomkanjer'?


4. Klopt de bewering dat 80% van de opbrengsten van koopsompolissen direct ten goede kwamen van DSB?


5. Was er sprake van koppelverkoop van hypotheken met verzekeringen bij DSB?


6. Klopt het dat klanten in een carrousel van nieuwe leningen en koopsompolissen terecht kwamen als de rente op vorige leningen was verhoogd?


7. Klopt de bewering dat 1,6 miljard euro van de winst van DSB uit provisies op koopsompolissen werd behaald?


8. Indien het verkoopbeleid van DSB gericht was op het verkopen van zo veel mogelijk bijproducten, van wanneer tot wanneer heeft dit beleid geduurd?


9. Klopt het dat werknemers van DSB een geheimhoudingsplicht moeten ondertekenen? Geldt de klokkenluidersregeling ook voor werknemers die informatie willen verstrekken aan AFM?


10. Heeft u een overzicht van de maatschappelijke kosten die de verkooppraktijk van DSB de Nederlandse samenleving en dus de Nederlandse belastingbetaler met zich mee hebben gebracht?


11. Bent u het met de PvdA fractie eens dat gedupeerde consumenten van een agressief verkoopbeleid met als gevolg een niet passende combinatie van leningen en bijproducten gecompenseerd dienen te worden door de instelling die de schade heeft veroorzaakt, net zoals gedupeerden van beleggingsverzekeringen worden gecompenseerd?

{1} Nova, 28 september 2009