Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 29 september 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 22 september 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten:

09.14987 Naamgeving ophaalbrug tussen Groot- en Klein Nieuwland Bruinooge
Probleemstelling:
Begin 2010 start de bouw van een nieuwe ophaalbrug tussen Groot- en Klein Nieuwland over de Oude Gracht. De nieuwe ophaalbrug vervangt de bestaande Nieuwlandbrug. Na ingebruikname van de nieuwe ophaalbrug wordt de bestaande Nieuwlandbrug gesloopt.

Te nemen besluit:
Aan de nieuwe ophaalbrug de naam "Nieuwlandbrug" toe te kennen.

09.14988 Naamgeving onbenoemd fietspad tussen Steenslootpad en Olympiaweg Bruinooge
Probleemstelling:
In Alkmaar heeft het fietspad gelegen tussen het Steenslootpad en de Olympiaweg nog geen naam.
Het beleid voor straatnaamgeving in Alkmaar is er op gericht om alle paden en wegen van een naam te voorzien. Om de vindbaarheid van de paden te garanderen wordt de naamgeving zoveel mogelijk aangepast aan het vigerende thema van de wijk.

Te nemen besluit:
Aan het fietspad de naam "Olympiapad" toe te kennen, conform situatietekening.


1


09.14990 Aanwijzing parkeercontroleurs als onbezoldigd ambtenaren van gemeentelijke Bruinooge belastingen en toezichthouder van de Algemene plaatselijke verordening (APV)

Probleemstelling:
Met ingang van 1 januari 2009 wordt conform het collegebesluit van 1 juli 2008 het `Leidse model' van parkeer-toezicht toegepast. Ter uitvoering daarvan is het nodig om de parkeercontroleurs van de firma PCH die werken onder aansturing van Stadstoezicht aan te wijzen als onbezoldigd ambtenaar van gemeentelijke belastingen. Inmiddels zijn weer enkele nieuwe parkeercontroleurs aangetreden. Daar zij naast hun fiscale taak in hun werk ook zaken zullen tegenkomen die in de APV geregeld zijn (bijv. parkeerexcessen) is het nodig dat zij door uw college resp. de burgemeester worden aangewezen als toezichthouder ex. Artikel 6.2 APV. Met dit collegebesluit tekent de burgemeester tevens voor de aanwijzing tot toezichthouder voorzover het toezicht betrekking heeft op de regels waarvoor hij bevoegd bestuursorgaan is.

Te nemen besluit:

1. De parkeercontroleurs van de firma PCH, zoals genoemd op de bijgaande lijst, en met uitsluiting van elke arbeidsrechtelijke rechtsverhouding, gelet op artikel 2.1. van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling, met ingang van de in de bijlage genoemde datum, aan te wijzen als onbezoldigd ambtenaar van gemeentelijke belastingen.

2. De in de lijst vermelde personen eveneens te belasten met het toezicht op de naleving van de Algemene plaatselijke verordening (ex art. 6.2 Apv).
3. Het besluit in het tweede lid treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Alkmaars Nieuwsblad.

4. Deze besluiten bekend te maken.


09.14984 Straatnaamgeving, splitsing openbare ruimte Bruinooge
Probleemstelling:
Binnenkort wordt de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) ingevoerd. In de voorbereiding hierop heeft uw college op 3 maart 2009 een besluit genomen over het vaststellen van woonplaatsen. Gemeente Alkmaar kent nu drie woonplaatsen; Alkmaar, Koedijk en Oudorp. Een aantal straten ligt in twee woonplaatsen. Hierdoor is het noodzakelijk om de openbare ruimte (straat) te splitsen. In de bijlage vindt u een overzicht van de betreffende straten. Ook is aangegeven waar de grens ligt en in welke woonplaatsen de gesplitste straten liggen.

Te nemen besluit:
In te stemmen met de voorgestelde splitsing, conform de bijlage.


09.14986 Naamgeving Boekelermeer
Bruinooge
Probleemstelling:
Het bedrijventerrein Boekelermeer Zuid 2 ontwikkelt zich steeds verder. Over enige tijd start de aanleg van twee nieuwe wegen:

- een verbindingsweg tussen de Boekelerdijk en de Diamantweg;
- een weg tussen bovengenoemde verbindingsweg en de Molemlei (gem. Akersloot).


2

Te nemen besluit:

1. Aan de verbindingsweg tussen de Boekelerdijk en de Diamantweg de naam "Aventurijnstraat" toe te kennen, conform situatietekening.
2. Aan de verbindingsweg tussen de Aventurijnstraat en de Molemlei (gem. Akersloot) de naam "Olivijnstraat" toe te kennen, conform situatietekening.

09.14985 Straatnaamgeving, vernoemen Willem de Fesch Bruinooge
Probleemstelling:
De gemeentesecretaris, de heer Cox, heeft het verzoek ingediend om een straatnaam in Alkmaar te vernoemen naar Willem de Fesch. Willem de Fesch (gedoopt Alkmaar 26 augustus 1687 ­ overleden Londen, 3 januari 1761) was een componist, organist en violist uit de Barokperiode.

Te nemen besluit:
De naam "Willem de Fesch" in portefeuille te nemen tot zich een geschikte locatie aan dient om hem te vernoemen.

09.14944 Doorlichting Brandweer Alkmaar
Bruinooge
Probleemstelling:
In uw vergadering van 3 maart hebt u besloten tot externe doorlichting van de Alkmaarse brandweerorganisatie en daartoe opdracht verleend aan Adviesbureau Van Dijke. De doorlichting is gericht op het in kaart brengen van de gewenste dekkingssterkte en van het huidige en toekomstige takenpakket door middel van een aantal mogelijke modellen met consequenties. De rapportage, die tot stand is gekomen na een intensief proces en in actieve wisselwerking tussen bestuur, management en de medewerkers van de brandweer ligt thans voor besluitvorming voor.

Besluit:

1. De rapportage van Adviesbureau van Dijke `Doorlichting Brandweer Alkmaar' vast te stellen en de conclusies en aanbevelingen over te nemen.
2. Te constateren dat realisering van de voorstellen past binnen de begroting 2010 van de Brandweer, behoudens eventuele tijdelijke frictiekosten.
3. Als bestuurlijk kader een vereiste dekkingsgraad van 80 % gedurende 24 uur, conform de nieuwe wet op de Veiligheidregio's te hanteren
4. Voor de repressieve organisatie voorkeur uit te spreken voor ontwikkelvariant AVD- C waarbij:

- De eerste uitruk wordt verzorgd vanaf de Helderseweg en wel op werkdagen overdag door beroepsmedewerkers en 's avonds , 's nachts en in de weekenden door gekazerneerde vrijwilligers samen met beroeps in enige combinatie.

- Vanaf de posten Koedijk en Oudorp wordt uitgerukt door middel van vrije instroom.

- De 2e Tankautospuit altijd wordt bemenst door vrijwilligers.
5. De raadscommissie B&M in zijn vergadering van 26 oktober te consulteren over de rapportage en de gekozen ontwikkelvariant waarna op basis van een voorgenomen B&W-besluit advies wordt gevraagd aan de OR.

6. De adjunct-gemeentesecretaris te verzoeken om u vóór medio november een plan van aanpak voor te leggen voor nadere uitwerking en operationalisering van de ontwikkelvariant tot een concreet integraal organisatiemodel voor de Brandweer Alkmaar. Daarbij wordt een implementatietraject tegemoet gezien, uitgaande van een efficiencyslag binnen de bestaande financiële kaders, waardoor tevens op termijn de eventueel noodzakelijke frictiekosten worden inverdiend.
3

09.15112 Ondertekening Convenant Integrale aanpak van Hennepkwekerijen Bruinooge
Probleemstelling:
Op 1 oktober zal het convenant Integrale Aanpak Hennepkwekerijen door de burgemeester ondertekend worden.

Besluit:

1. Het convenant onderschrijven.

2. Het convenant ter kennisneming door te geleiden naar de commissie Bestuur en Middelen.

09.14672 Vragen van het lid van de raad, mevrouw J.C. de Bont, namens de fractie VVD inzake Meijer Laten we open kaart spelen, het thema van de week van de alfabetisering van maandag 7 t/m zondag 13 september

Probleemstelling:
Het lid van de raad, mevrouw J.C. de Bont, heeft ons bij brief van 3 augustus 2009 vragen gesteld inzake:

1. deelt het college van de VVD dat de aanpak van laaggeletterdheid en alfabetisering continue proces is?

2. Is het college bereid om gedurende de week van de Alfabetisering, middels een of meerdere onderstaande suggesties, de aanpak van laaggeletterdheid en alfabetisering onder de aandacht te brengen?

3. Heeft het college ondertussen al dergelijke initiatieven genomen?

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.15141 Raadsvragen van het lid van de raad de heer P. Sinot, namens de fractie van VVD Meijer Alkmaar, inzake Van der Meij college

Probleemstelling:
Het lid van de raad, de heer P. Sinot, heeft ons bij brief van 23 augustus 2009 vragen gesteld inzake Van der Meij college.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.14828 Nationaal Actieplan Sport en Bewegen Meijer/V.Veen
Probleemstelling:
Het kabinet wil met het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen bereiken dat meer mensen gaan voldoen aan de beweegnorm. Door het uitvoeren van beweegprojecten op lokaal niveau moet sporten en bewegen deel uit gaan maken van het dagelijks leven. De gemeente Alkmaar komt in aanmerking voor deelname aan de 2e tranche. Het Ministerie van VWS, de VNG en het NOC*NSF hebben in een gezamenlijke overeenkomst kaderstellende afspraken gemaakt. Van de gemeenten wordt verwacht dat zij zich middels een van deze overeenkomst afgeleide verklaring aan de Impuls NASB verbinden.


4

Besluit:

1. Kennis te nemen van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen.
2. Akkoord te gaan met bijgaande Verklaring deelname Impuls Nationaal Actieplan Sport en Bewegen.

3. Deze verklaring te ondertekenen en te doen uitgaan vóór 2 oktober a.s..
4. De van het Rijk te ontvangen decentralisatie uitkering NASB over de jaren 2010, 2011 en 2012 toe te voegen aan het budget van het product Sport.
5. In 2010 een nadere afweging te maken voor wat betreft de uitvoering en inzet van de middelen over de periode 2011-2014. Het college maakt een nadrukkelijk voorbehoud voor wat betreft een continuering, in relatie tot de integrale financiële heroverwegingen (korting Gemeentefonds).

09.15233 Afvalstoffenverordening gemeente Alkmaar 2009 Binnendijk

Probleemstelling:
De VNG is al enige tijd actief bezig met vereenvoudiging en vermindering van regelgeving. In mei 2007 is het project "Deregulering modelverordeningen" gestart. In dit kader zijn alle VNG modelverordeningen beoordeeld op nut en noodzaak, administratieve lasten en gebruiksvriendelijkheid. Tevens is bezien of er strijdigheid bestaat met de Europese Dienstenrichtlijn die op 28 december 2006 in werking is getreden met als doel de nog bestaande belemmeringen van het vrije verkeer van diensten op te heffen. Bij de beoordeling van de Modelafvalstoffenverordening is gebleken dat het vergunningstelsel onnodig administratieve en bestuurlijke lasten veroorzaakt en dat herziening van dat model daarom wenselijk was, zodat het voldoet aan alle eisen. De afvalstoffenverordening van Alkmaar is aan dit nieuwe VNGmodel aangepast.

Te nemen besluit:

1. De gemeenteraad voor te stellen, overeenkomstig het bijgevoegde ontwerp- raadsvoorstel, de Afvalstoffenverordening gemeente Alkmaar 2009 vast te stellen.
2. Het raadsvoorstel ter advisering aan de Commissie Stedelijke ontwikkeling en beheer voor te leggen.

3. Na vaststelling door de raad het besluit op de gebruikelijke wijze bekend te maken.

09.14315 Kadernotitie Operationeel beleidsplan openbare verlichting 2010-2020 Binnendijk
Probleemstelling:
Het beleidsplan "Licht op Alkmaar" is in 2007 geëvalueerd. Bij de vaststelling van deze evaluatie heeft het college besloten tot het opstellen van een nieuw beleidsplan openbare verlichting. Als voorbereiding hierop heeft het college deze kadernotitie opgesteld. Hiermee stelt het college de raadscommissie SOB in de gelegenheid tot verkenning, verdieping en reflectie op het onderwerp. Op basis van de behandeling in de commissie wordt de nota verder uitgewerkt tot een definitief plan waarna deze via de gebruikelijke weg via de commissie aan de gemeenteraad wordt voorgelegd ter vaststelling.


5

Te nemen besluit:

1. In te stemmen met de Kadernotitie Operationeel beleidsplan openbare verlichting
2010-2020.

2. De kadernotitie ter opiniërende bespreking voor te leggen aan de commissie SOB.
3. Na behandeling door de commissie SOB de notitie verder uit te werken tot een definitief plan.


09.14660 Kapvergunning voor 5 es ø 21-35cm, 2 meelbes ø 23-26 en 1 veldesdoorn ø 2x 25 cm Binnendijk in de middenberm en de zijbermen van de Schinkelwaard ter plaatse van de nieuw te maken rotonde bij de Drechterwaard

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Te nemen besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 5 es ø 21-35cm, 2 meelbes ø
23-26 en 1 veldesdoorn ø 2x 25 cm in de middenberm en de zijbermen van de Schinkelwaard ter plaatse van de nieuw te maken rotonde bij de Drechterwaard.


09.14661 Kapvergunning voor 17 esdoorn ø30-60 cm in de Alkmaarderhout Binnendijk
Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Te nemen besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 17 esdoorn ø30-60 cm in de Alkmaarderhout.


09.14662 Kapvergunning voor 2 berk ø 30-35cm, 2 den ø 20-30, 1 esdoorn ø 3x 25 en 2 els ø Binnendijk 40-50 cm die staan op het schoolplein en langs de singel bij het nieuw te realiseren kinderdagverblijf aan Beethovensingel 3

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Te nemen besluit:
Het sectorhoofd Realisatie, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 2 berk ø 30-35cm, 2 den ø 20-
30, 1 esdoorn ø 3x 25 en 2 els ø 40-50 cm die staan op het schoolplein en langs de singel bij het nieuw te realiseren kinderdagverblijf aan Beethovensingel 3.


6


09.14529 Beantwoording raadsmotie "Sport met grote mate" Binnendijk
Probleemstelling:
Op 2 juli jl. is door de raad de motie "Sport met grote mate" aangenomen. In de motie wordt het college verzocht om de visies die marktpartijen voor de Westrand ontwikkelen actief te volgen en op ondernemende wijze te ondersteunen. Bijgaand een voorstel voor beantwoording van deze motie.

Besluit:
In te stemmen met de beantwoording van de motie en de brief toe te sturen aan de raad.


09.15108 Wmo-reserve
V.Veen
Probleemstelling:
De raadscommissie Samenlevingszaken wenst inzicht in de ontwikkeling van de Wmo- reserve. Te constateren valt dat door onderbesteding de Wmo-reserve de afgelopen jaren danig is gegroeid. Aan de andere kant kan worden vastgesteld dat er op dit moment een aantal maatschappelijke opgaven c.q. knelpunten zijn die dringend om een oplossing vragen, terwijl vanaf 2010 de rijksmiddelen teruglopen.

Besluit:

1. Kennis te nemen van de ontwikkeling in de Wmo-reserve.
2. Te constateren dat er op dit moment een aantal belangrijke en urgente maatschappelijke opgaven en knelpunten liggen op met name het terrein van de maatschappelijke opvang waarvoor een noodzakelijke oplossing moet komen.
3. In te stemmen om vooralsnog voor het oplossen van acute maatschappelijke knelpunten in 2010 een bedrag van 700.000 beschikbaar te stellen vanuit de Wmo-reserve , en dit af te regelen bij de eerste begrotingswijziging 2010.
4. In te stemmen met het geven van de opdracht aan de vakwethouder om een doorkijk voor de jaren 2011 en volgende te doen opstellen en dit overzicht te presenteren bij de begrotingsbehandeling 2010.

5. In te stemmen met het tijdig informeren van het Cliëntenplatform Wmo-Alkmaar over de doorkijk 2011 e.v.

6. Een besluit te nemen of en hoe de raadscommissie Samenlevingszaken over de nota Wmo-reserve wordt geïnformeerd.


09.15137 Fase 1 Herinrichting Kanaalkade Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 12 mei jl. heeft uw college tijdens een "B&W Special" een aantal afspraken gemaakt inzake de herinrichting van de Kanaalkade. Ondermeer is besloten om de herinrichting van de Kanaalkade gefaseerd aan te pakken en zo spoedig mogelijk te beginnen met de 1ste fase ( herverdeling gebruik bestaand verharding ten gunste van ondermeer een busbaan in
2 richtingen), ter uitvoering van het laatste deelproject Bus on Line. Dit besluit is mede ingegeven om de reeds toegekende provinciale subsidie niet in gevaar te brengen.

Besluit:
Het plan voor de herinrichting van de Kanaalkade fase 1 vast te stellen en nog voor 31 december de uitvoering daarvan ter hand te nemen.


7


09.14832 Inzet laatste deel Dekker-gelden Alsemgeest
Probleemstelling:
Met deze nota ontvangt u een voorstel tot toekenning van het laatste deel van de "Dekker- gelden", het budget dat hoort bij het Convenant Woningbouwafspraken 2005 t/m 2009. Aanleiding is dat er projecten zijn die een bijdrage nodig hebben om tot realisatie te komen, maar ook omdat het van belang is dat het volledige budget nog in het jaar 2009 met verplichtingen wordt belegd. Dit om (mogelijke) terugvordering van budget door rijk of provincie te voorkomen. Na een inventarisatie onder de projectleiders en in overleg met de wethouder Wonen en de aanjager woningbouw is dit voorstel tot stand gekomen.

Besluit:
In te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel over de inzet van het nog resterende budget van de Dekker-gelden.


09.14868 Krediet Vroonermeer Noord
Alsemgeest
Probleemstelling:
Vooruitlopend op de nog vast te stellen grondexploitatie is er een krediet nodig voor de sloop van een boerderij in Vroonermeer Noord en dient het krediet voor verwerving van kavels in Langedijk te worden verhoogd.

Te nemen besluit:
Aan de gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met een krediet voor sloop en verwervingen in Vroonermeer Noord door middel van bijgaand raadsvoorstel.


09.13612 Bezwarencommissie Personele aangelegenheden V.Dam
Probleemstelling:
In verband met de bevoegdheidsvraag die door het Georganiseerd Overleg (GO) is gesteld ten aanzien van de Commissie Personele aangelegenheden (hierna: de commissie), staat de samenstelling van deze commissie ter discussie. De commissie dient ingevolge de in overleg met het GO aangepaste regeling Bezwarencommissie Personele aangelegenheden (hierna: de regeling) paritair samengesteld te zijn. Uw college benoemt de leden van de commissie. De samenstelling van de commissie is in verband met het bovenstaande gewijzigd.
Ook is in overleg met het GO de Regeling Bezwarencommissie Personele aangelegenheden aangepast.
Deze regeling dient opnieuw door uw college te worden vastgesteld.


8

Te nemen besluit:

1. Te benoemen:

- dhr. L.S.M. Jorritsma: tot onafhankelijk voorzitter;
- dhr. F.A.J. Groenendijk: tot lid van de commissie namens de werkgever;
- dhr. C.E. Hoeksma: tot lid van de commissie namens de werknemers;
- mw. T.J. Lont: tot plaatsvervangend lid van de commissie namens de werkgever;

- dhr. A.B. Laarhoven: tot plaatsvervangend lid van de commissie namens de werknemers.

2. Vast te stellen:
de gewijzigde regeling Bezwarencommissie Personele aangelegenheden zoals eerder door uw college vastgesteld op 21 april 2009.
3. De onkostenvergoedingen voor de commissieleden ten laste te brengen van het budget: Juridische Advisering P&O (kp 377).


09.15183 Ontwikkeling Randprojecten Winkelcentrum de Mare V.Dam
Probleemstelling:
De vernieuwing van het Winkelcentrum de Mare is zo goed als afgerond. Naast deze revitalisering is destijds de mogelijkheid in het bestemmingsplan opgenomen om aan de randen van het winkelcentrum twee woningbouwprojecten (ca 20 woningen aan de oostkant en ca 25 woningen aan de zuidkant) te realiseren. Er is een onderzoek door de afdeling Vastgoedontwikkeling uitgevoerd naar de mogelijkheid om de projecten op korte termijn te laten ontwikkelen. De conclusie is dat de locaties gezien de huidige marktsituatie zeer lastig in de markt te zetten zijn.
Bovendien is de oostelijke locatie technisch lastig uitvoerbaar omdat deze zich deels op in erfpacht uitgegeven grond bevindt en omdat bovenop een open deel van de parkeergarage moet worden gebouwd. Bovendien stelt de VvE van het winkelcentrum, als erfpachter van de grond, een aantal technische eisen aan de woningen (bouwkundig loskoppen en in stand houden laad- en losvoorziening) welke stevige kostprijsverhogende effecten hebben. Voor deze locatie ligt tevens een verzoek van de VVE om de winkels Blokker en Deen uit te breiden. Gezien de lastige technische uitwerking van woningen op deze plek, alsmede de wens toch aan de buitenkant van het winkelcentrum een aantrekkelijk gevel te realiseren, is het voorstel om mee te werken aan de uitbreiding van de winkels op deze locatie en af te zien van woningbouw.
Wat betreft de zuidelijke locatie is het voorstel om hiervoor voorlopig nog geen markpartij te selecteren, maar deze in een later stadium eventueel wel te ontwikkelen indien de markt is aangetrokken en/ of als onderdeel van een mogelijk nieuw wijkperspectief.

Besluit:

1. Af te zien van woningbouw op de randlocatie aan de oostkant van Winkelcentrum de Mare en mee te werken aan de aanvraag van de VVE van Winkelcentrum de Mare tot uitbreiding van de winkels Blokker en Deen.
2. Voorlopig nog geen marktpartij te selecteren om de locatie aan de zuidelijke rand van het winkelcentrum de Mare te ontwikkelen.


9

---- --