Ingezonden persbericht


Persbericht

24% van MP3-luisteraars loopt risico op gehoorschade Nieuwe analyse luistergedrag 100.000 MP3-gebruikers bevestigt risico's

Leiden, 29 september 2009 - Uit nieuw onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt dat gemiddeld 24 % van de MP3-luisteraars risico loopt op blijvende gehoorschade. Hiphopliefhebbers lopen het grootste risico: 42% van deze groep luisteraars zet de volumeknop te hard en luistert te lang naar de MP3-speler. De cijfers zijn gebaseerd op een analyse van 100.000 anonieme luisterprofielen, die bezoekers van de website www.mp3check.nl hebben ingevuld.

De MP3 Check is het resultaat van een samenwerkingsproject met de audiologische centra van het AMC en het LUMC, het ministerie van VWS en de Consumentenbond. Sinds de site twee jaar geleden door de Nationale Hoorstichting werd gelanceerd, hebben circa 120.000 mensen de MP3 Check gedaan. Op www.mp3check.nl kan simpel en snel het eigen MP3-luistergedrag worden getest en wordt advies gegeven over hoe de risico's te beperken. Aan het eind van de test kan de bezoeker zelf uitproberen met welke maatregelen het risico beperkt kan worden: een lager volume en/of minder lang luisteren.

De site werd onlangs uitgebreid en bevat nu gegevens van de veertig meest verkochte MP3-spelers (90% van de markt), inclusief de populairste smartphones.

"De testresultaten bevestigen dat snelle maatregelen keihard noodzakelijk zijn. De Hoorstichting is een voorstander van het verplicht inbouwen van intelligente begrenzers, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. Deze berekenen niet alleen naar het volume, maar ook de luisterduur", aldus Herman ten Berge, directeur van de Nationale Hoorstichting. "Daarnaast moet de voorlichting over de risico's op gehoorschade zichtbaarder, intensiever en concreter worden. Het is cruciaal om muziekliefhebbers al op jonge leeftijd voor te lichten welke maatregelen zij kunnen treffen om het gehoor te beschermen. De politiek moet nu doorpakken, om te voorkomen dat straks een grote groep mensen niet meer goed kan functioneren."