EvoSwitch ondertekent EU-contract Energiebesparing Datacenters


`EU Code of Conduct zal meer datacenters in Europa bewegen om energie te besparen'

HAARLEM, 20090929 -- EvoSwitch, het Nederlandse carrierneutrale datacenter dat CO2-neutraal opereert, heeft de EU Code of Conduct voor Datacenters ondertekend. Via de contractuele richtlijnen verplichten Europese datacenters zich om hun energieverbruik tot 2020 met 20 procent te reduceren. EvoSwitch voldoet, met een besparing van 40 procent ten opzichte van traditionele datacenters, al ruim aan deze doelstelling.

De EU Code of Conduct voor Datacenters is in november 2008 door de Europese Commissie gelanceerd om het excessieve energieverbruik binnen datacenters terug te dringen. Het vrijwillig te ondertekenen contract bevat richtlijnen, aanbevelingen en voorbeelden van `best practices' om energie in datacenters te besparen. Op Nederlands niveau ondertekende EvoSwitch eerder al met een kopgroep van 16 ICT-bedrijven de MeerJarenAfspraak energie-efficiëntie (MJA) van het ministerie van Economische Zaken. De MJA heeft in Nederland als doel om 30% energie-efficiëntie te realiseren over een periode van vijftien jaar.

Het in Haarlem gevestigde EvoSwitch voldoet met 40 procent - wat gelijk staat aan een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,6 - al ruim aan de besparingsrichtlijnen zoals vermeld in de EU Code of Conduct voor Datacenters. Ondertekening van het contract betekent dat EvoSwitch informatie over het energieverbruik binnen haar datacenter periodiek moet rapporteren aan het Joint Research Centre van het in Italië gevestigde European Institute for Energy.

Nieuw datacenter
"De EU Code of Conduct voor Datacenters is een goed Europees initiatief en zal hopelijk meer datacenters in Europa bewegen om te investeren in een verlaging van het energieverbruik," zegt Eric Boonstra, Managing Director van EvoSwitch. "De voorzichtige energiebesparingdoelstelling van 20 procent is een mooi begin. Het is marktbreed gezien denk ik een realistische en haalbare doelstelling. Oudere datacenters kunnen nooit zo zuinig worden als een volledig nieuw datacenter, maar er zijn genoeg technologieën voorhanden om die doelstelling van 20 procent waar te maken."

EU-platform voor gelijkgestemden
Op dit moment verbruikt EvoSwitch 40 procent minder energie dan een traditioneel datacenter, maar wanneer het datacenter verder is uitgebreid zal de besparing oplopen naar 80 procent - wat gelijk staat aan een PUE van 1,2.

Boonstra: "Wij lopen hiermee ver vooruit op de gestelde doelen. We hebben de EU Code of Conduct evenwel ondertekend omdat we op Europees niveau willen laten zien wat er technisch gezien mogelijk en praktisch gezien haalbaar is. De EU of Conduct voor Datacenters is niet alleen een toekomstig doel, maar dient tegelijkertijd als een platform van gelijkgestemden die een gezamenlijke doelstelling willen verwezenlijken. Om diezelfde reden zijn we in 2007 als eerste datacenter ter wereld lid geworden van The Green Grid, het consortium van IT-leveranciers dat het energieverbruik in datacenters wil terugdringen."

Datacenter overheid
De richtlijnen vanuit de EU Code of Conduct voor Datacenters zullen straks tevens door de Nederlandse overheden worden gebruikt bij het inkopen van datacenterdiensten. SenterNovem inventariseert voor de overheid momenteel welke duurzame inkoopeisen gesteld kunnen worden aan externe datacenters. In de richtlijnen worden de Europese eisen vanuit de EU Code of Conduct meegenomen. Vanaf 2010 zullen verschillende overheidsorganen vervolgens de inkoopcriteria van SenterNovem hanteren, en geheel of gedeeltelijk deze duurzame criteria gaan volgen bij het inkopen van hun goederen en diensten.

---

Over EvoSwitch

EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het datacenter is energiezuinig, heeft een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,6, met als doel een PUE van 1,2. EvoSwitch is gevestigd in de regio Amsterdam, heeft goede verbindingen, een stroomcapaciteit van 20 Megawatt en een ruimbemeten vloeroppervlak van meer dan 9.000 vierkante meter. EvoSwitch is gecertificeerd volgens de standaarden ISO 9001 en ISO 27001. Voor klanten betekent het dat hun IT-infrastructuur binnen EvoSwitch volgens de strengste normen is beveiligd. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeert het datacenter in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Klanten van EvoSwitch kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo's in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com). EvoSwitch is in een rapport van het Duitse Federale Ministerie van Milieu beschreven als 1 van de 11 meest energiezuinige datacenters wereldwijd. In Nederland heeft EvoSwitch met een kopgroep van 16 ICT-bedrijven de MeerJarenAfspraak energie-efficiëntie (MJA) van het ministerie van Economische Zaken ondertekend. De MJA heeft als doel om 30% energie-efficiëntie te realiseren over een periode van vijftien jaar.





ingezonden persbericht