Ingezonden persbericht

UITREIKING VAN DE PRIJS BORSTVOEDINGSVRIENDELIJKE WERKGEVER 2009

Samen met de voorstelling van het nieuwe boek 'Borstvoeding, natuurlijk eenvoudig', reikt De Bakermat de jaarlijkse prijs uit 'Borstvoedingsvriendelijke werkgever 2009'. Vorig jaar won de SERV. De andere laureaten waren vzw Emmaus, Taurus Europe, IBM en Euromex.

Dit jaar koos de vakjury uit de nominaties 4 laureaten.
De werkgevers werden genomineerd door hun werkneemsters die hun werkgever een pluim geven omdat ze de mogelijkheid kregen om borstvoeding met werken comfortabel te combineren.

De 4 laureaten 2009 zijn:

- Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV), Brussel
- Huis van het Nederlands Brussel, Brussel
- Universiteit Hasselt, Hasselt
- Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), Brussel

Maar wie wordt de winnaar?

Waarom deze actie ?

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat alle moeders 6 maanden exclusief borstvoeding geven. Kind en Gezin ondersteunt deze richtlijn en gaf aan het Expertisecentrum De Bakermat de opdracht om de situatie voor Vlaanderen in kaart te brengen en acties te ondernemen om het volhouden van borstvoeding te stimuleren.

Het grote moederonderzoek in 2006

1886 moeders werden door De Bakermat bevraagd. De resultaten van dit grootschalig sociologisch onderzoek beschrijven kenmerken van langvoedsters en verklaren factoren die de borstvoedingsduur beïnvloeden. 1 van de belangrijkste redenen waarom Vlaamse moeders in vergelijking met andere landen niet goed scoren in het behalen van de WGO richtlijn is het korte ouderschapsverlof en het gebrek aan faciliteiten bij werkhervatting om borstvoeding met de job te combineren.

Enkele cijfers :
Werkhervatting is het moment bij uitstek waarop Vlaamse vrouwen stoppen met borstvoeding. 64 % van de moeders start met borstvoeding. Op 3 maand - het gangbare moment van werkhervatting- is dat gedaald tot 39 % , op 6 maand tot 15 % en op 1 jaar tot 4 %. In andere landen (Luxemburg, Spanje, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Ijsland) schommelt het aandeel voedende moeders op 6 maanden tussen de 40 en 80 %.
Uit het onderzoek van De Bakermat blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen die nog voeden bij werkhervatting, belemmeringen ervaart op de werkvloer !!
Kind en Gezin en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie willen alvast het aantal starters optrekken tot 75 % en uiteraard ook mee het aantal langvoedsters verhogen, om de aanbevelingen van de WGO uit te voeren.

Ondersteuning en juiste informatie van zorgverstrekkers én werkgevers is dus van cruciaal belang om borstvoeding te bevorderen.
We mogen niet vergeten dat er ook voordelen zijn voor de werkgever. Werkneemsters die nog borstvoeding geven zijn minder afwezig op het werk door ziekte van het kind. En een bedrijfscultuur die borstvoeding positief ondersteunt resulteert in tevreden en gemotiveerde medewerkers.

De Bakermat koos voor een positieve actie

Heel wat vrouwen die meewerkten aan ons onderzoek in 2006 schreven persoonlijke ervaringen neer buiten het bestek van de vragenlijst. Een groot deel was niet erg vleiend voor het bedrijf waar ze werkten : kolven in het bezemhok of op het toilet, carrièresprongen missen, seksistische grapjes van collega's, edm. Maar evenzeer waren er vrouwen die zeer lovend waren over de steun van hun werkgever.
Eerder dan een zwartboek te publiceren, kozen wij voor de zoektocht naar goede praktijkvoorbeelden en hebben we jonge moeders opgeroepen om hun werkgever te nomineren.
Deze zomer verspreidden wij 28.000 flyers via de consultatiebureaus van Kind en Gezin, de Expertisecentra Kraamzorg, Kraamcentra, onze website, en enkele mediakanalen. Verder werden alle werkgeversorganisaties aangeschreven en gevraagd om deze oproep door te sturen naar hun leden.

Op 29 september 2009 kent u de winnaar!

Deze wordt bekendgemaakt tijdens de persconferentie om 10u30 en zal doorgaan op het volgende adres: Het Boekenpodium - Uitgeverij Garant
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen

Contactpersoon pers:
Anne Dedry
Afgevaardigd bestuurder De Bakermat
Gsmnr: 0477/77 83 80

---- --