Raad van State


dinsdag 29 september 2009
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend voor een scheepswerf. Het gaat om een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht. Op de scheepswerf worden nieuwe schepen gebouwd, maar er worden ook schepen onderhouden en gerepareerd. Het bedrijf verzet zich tegen sommige voorschriften in de vergunning en komt daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het provinciebestuur heeft bepaald dat er op vijf meter van zogenoemd 'heet werk' geen licht ontvlambare stoffen mogen liggen. Ook moet er een brandblusser binnen handbereik liggen. Volgens het bedrijf is het logisch dat licht ontvlambare stoffen veilig moeten worden opgeborgen en is de aanwezigheid van brandblussers ook voor iedereen duidelijk. Het probleem met de voorschriften is dat ze te beperkend zijn, aldus het bedrijf. Er zou een onwerkbare situatie op de scheepswerf ontstaan. (zaaknummer 200900898/1)

11.15 uur

van Gelderland van het bestemmingsplan 'Binnenstad' van de gemeente Tiel. In het plan worden regels gegeven over hoe omgegaan moet worden met archeologisch waardevolle gebieden in de binnenstad. Zo is er bepaald dat er geen archeologisch onderzoek hoeft te worden gedaan als er minder dan 100 m2 wordt gebouwd. De Oudheidkamer voor Tiel en omstreken en de vereniging Waardevol Tiel zijn het niet eens met deze regel en daarom stellen zij beroep in bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is deze regeling veel te ruim. In afwachting van de behandeling van hun beroep vragen zij de Raad van State de goedkeuring van het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200905155/2)

13.00 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan ENCI voor het ontgronden van percelen in en om de St. Pietersberg. Met de vergunning kan ENCI doorgaan met het winnen van kalksteen. De stichting ENCI STOP, de vereniging tot redding van de St. Pietersberg en de Milieufederatie Limburg verzetten zich tegen de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat er al een strook van 70 meter wordt afgegraven vóórdat er overeenstemming is over de uiteindelijke inrichting van het gebied na de ontgronding. Verder zijn zij het niet eens met een voorschrift in de vergunning. Volgens dit voorschrift mag ENCI tot tien meter bij de zogenoemde Oehoe-klif kalksteen winnen. Dit is een veel te korte afstand, aldus de stichtingen en de vereniging. In afwachting van de behandeling van hun beroepen vragen zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200903259/2)

14.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer aan Lidl heeft verleend voor twee supermarkten in Sneek. Het gaat om supermarkten aan het St. Anthoniusplein en de Julianastraat. De supermarkten zijn eerder al verbouwd en zijn nu met elkaar verbonden. De vrijstelling was nodig om het gebruik van zo'n grote supermarkt mogelijk te maken. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de vrijstelling en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Omdat er al een andere grote supermarkt in het centrum zit, vinden zij dat een tweede grote supermarkt in het centrum van Sneek overbodig is. Bovendien vrezen zij voor geluidsoverlast en trillinghinder van de Lidl supermarkt. De rechtbank in Leeuwarden verklaarde in december een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. (zaaknummer 200900787/1)