Provincie Overijssel

----------
Besluitenlijst Van 29 september 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Actualisering bijlage 2 (opdrachten) prestatieovereenkomst DLG (GM-beslissing d.d. 25-9-2009)
Kenmerk: 2009/0139173

Gedeputeerde Staten stellen een geactualiseerd overzicht van opdrachten aan de Dienst Landelijk Gebied vast voor de prestatieovereenkomst 2009.

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Almelo
(GM-beslissing d.d. 25-9-2009)
Kenmerk: 2009/0142610

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief Almelo. GS constateren dat de archiefzorg in Almelo op orde is. GS dringen aan op de totstandkoming van een calamiteitenplan voor het archief en op het projectmatig wegwerken van enige achterstand bij de archiefbewerking.

Onderwerp: Natura 2000, beheerplan Boetelerveld
(GM-beslissing d.d. 16-9-2009)
Kenmerk: 2009/0140441

Waterschap Groot Salland heeft naar aanleiding van het Natura 2000 beheerplan voor het Boetelerveld aangegeven dat er meer inzicht nodig is in de hydrologische situatie rond het Boetelerveld. Gedeputeerde Staten sturen een brief naar het waterschap Groot Salland waarin zij beamen dat er meer inzicht nodig is in de hydrologische situatie rond het Boetelerveld en nader onderzoek aankondigen om dit verder in beeld te brengen.

Onderwerp: Samenwerking met West-Pommeren
(GM-beslissing d.d. 16-9-2009)
Kenmerk: 2009/0131558

De provincie heeft eind 2006 een algemene samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Poolse provincie West-Pommeren met een looptijd tot 2011. Deze algemene samenwerkingsovereenkomst heeft niet geleid tot substantiële inhoudelijke resultaten. Daarom hebben GS besloten haar per einde looptijd op te zeggen.
GS blijven niettemin van mening dat inhoudelijke contacten met andere Europese regio´s, zoals West-Pommeren - mede in Europees perspectief - van groot belang kunnen zijn
GS willen zich in de komende periode vooral richten op internationale samenwerking op concrete werkterreinen op een moment dat daar vanuit inhoudelijke overwegingen en provinciale belangen aanleiding voor is. In deze context organiseert de provincie dit najaar op verzoek van West-Pommeren een inhoudelijk werkbezoek van een delegatie uit West-Pommeren aan Overijssel.

Onderwerp: Uitnodiging bestuurlijke bijeenkomsten Programma 'Waterveiligheid Overijssel op langere termijn'.
(GM-beslissing d.d. 16-9-2009)
Kenmerk: 2009/0139884

Gedeputeerde Staten starten met het opstellen van het programma 'Waterveiligheid Overijssel op langere termijn'. Met het programma moet de regionale opgave voor de lange termijn helder in beeld gebracht worden, zodat tijdig gestart kan worden met de maatregelen die in 2050 noodzakelijk zijn om aan de veiligheidsnormen te voldoen. De aanpak voor de waterveiligheid is gericht op het leggen van verbindingen met de andere opgaven voor een klimaatbestendige inrichting van Nederland. Gedeputeerde Staten hebben de waterschappen, gemeenten en Rijkswaterstaat gevraagd mee te werken aan de totstandkoming van het programma en organiseren daarvoor dit najaar twee bestuurlijke bijeenkomsten.

Onderwerp: Beantwoording vragen 'Houd Wijhe Groen' over de Omgevingsvisie (GM-beslissing d.d. 16-9-2009)
Kenmerk: 2009/0141841

Gedeputeerde Staten hebben per brief gereageerd op de eerder verzonden brief van de initiatiefgroep 'Houd Wijhe Groen'. Met deze brief worden de vragen van de initiatiefgroep over de Omgevingsvisie beantwoord.

Onderwerp: Aanbesteding Vechtdallijnen
Kenmerk: 2009/0139274

De provincies Overijssel, Drenthe en de Regio Twente gaan de spoorlijnen Zwolle-Emmen en Almelo-Marienberg samenvoegen tot de concessie Vechtdallijnen en deze lijnen Europees aanbesteden gericht op start exploitatie ingaande december 2012. Daartoe stelt GS het concept Programma van Eisen vast dat onderdeel zal gaan uitmaken van de uiteindelijke aanbestedingsstukken. GS sturen het concept PvE ter advisering naar de belanghebbende partijen.

Onderwerp: IPO-Bestuursvergadering 29 september 2009
Kenmerk: 2009/0146080

Op 29 september 2009 is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer plan van aanpak positionering provincies,de voortgang van het bestuursakkoord, de IPO reactie op de rijksbegroting 2010, de financiële verhoudingen, Interbestuurlijk toezicht en de Nulmeting gebiedsontwikkeling.

Onderwerp: Leidraad bedrijventerreinenvisie voor gemeenten
Kenmerk: 2009/0146010

Gedeputeerde Staten hebben de provinciale leidraad voor het maken van gemeentelijke bedrijventerreinenvisies als onderdeel van de gemeentelijke structuurvisie vastgesteld. In de Omgevingsvisie wordt van gemeenten gevraagd een structuurvisie te maken met daarin onder meer een paragraaf (bedrijventerreinenvisie) waarin het beleid met betrekking tot herstructurering van bedrijventerreinen, de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en het verhogen c.q. behouden van de kwaliteit op bedrijventerreinen wordt opgenomen. Deze gemeentelijke visies moeten met de buurgemeenten worden afgestemd. De leidraad helpt gemeenten bij het opstellen/bijstellen van hun gemeentelijke visies.

Onderwerp: Bestuurlijke carrousel Stedendriehoek op 1 oktober 2009
Kenmerk: 2009/0139775

In het kader van het Overijsselse Grote Stedenbeleid is de provincie nauw betrokken bij de samenwerking met de stedelijke netwerken, waaronder de Stedendriehoek. Tijdens het overleg op 1 oktober komen onder andere de volgende punten aan de orde:
Speelveld subsidies en lobby; de IJsselzone; de A1- zone en Mobiliteit.

Onderwerp: Verzoek van BOVAG om provinciale bonus bovenop bestaande nationale slooppremie
Kenmerk: 2009/0142050

De BOVAG heeft de provincie gevraagd om een provinciale sloopbonus bovenop de bestaande nationale slooppremie. De slooppremie moet het financieel aantrekkelijk maken om oudere personen- en bestelauto's versneld aan te bieden voor de sloop en met premie om te ruilen voor jongere schone auto's. De provincie zal niet deelnemen met een bonus aan de nationale sloopregeling. De provincie kiest voor het actief stimuleren van de transitie naar schonere en duurzame mobiliteit. Het verstrekken van een provinciale sloopbonus is hiervoor geen effectief instrument omdat na deelname aan de nationale sloopregeling weer met name benzine en dieselauto's worden aangeschaft. Verder blijkt de nationale sloopregeling succesvol.

Onderwerp: Vaststelling waterverordeningen van de waterschappen Rijn en IJssel en Veluwe.
Kenmerk: 2009/0145634

Gedeputeerde Staten hebben met de waterverordeningen van de waterschappen Rijn en IJssel en Veluwe inclusief reactienota's, voor zover het Overijssels grondgebied betreft, ingestemd en deze ter besluitvorming toegezonden aan Provinciale Staten. In de waterverordeningen zijn onderwerpen opgenomen als normen voor keringen en waterkwantiteit, regels voor beheerplannen, legger, peilbesluiten en grondwater.