Gemeente Lelystad

Doelstellingen klimaatbeleid gehaald

Dinsdag 22 september 2009

Veel doelstellingen van het klimaatbeleid van gemeente Lelystad zijn gehaald, blijkt uit een evaluatie van het college van B en W. Lelystad is ook ambitieus en wil nog meer waarmaken.

Startconferentie

Op woensdag 30 september wordt een startconferentie gehouden met de raad en een aantal partners. Tijdens deze startbijeenkomst wordt deze evaluatie besproken en worden de kaders vastgesteld voor het nieuw op te stellen klimaatbeleidsplan 2009-2013.

Klimaatbeleid

In 2004 heeft de gemeente Lelystad een klimaatconvenant gesloten met het Rijk. Op basis hiervan is subsidie verstrekt om klimaatbeleid te initiëren. Het klimaatbeleid is vormgegeven in de Nota Klimaatbeleid 2004-2008 en betreft het eerste structurele klimaatbeleid van de gemeente Lelystad. Per klimaatthema heeft Lelystad een keuze gemaakt uit drie ambitieniveaus: actief, vooroplopend of innovatief. Zo wil Lelystad op het gebied van duurzame energie innovatief bezig zijn, bij bijvoorbeeld gemeentelijke gebouwen en voorzieningen vooroplopend en op alle andere thema's (zoals woningbouw, bedrijven, verkeer en vervoer) actief.

Voorbeelden

Een voorbeeld van een innovatief project op het gebied van duurzame energie is de wijze waarop Warande wordt voorzien van duurzame warmte en elektriciteit (warmte uit koeienmest). Voorbeelden van vooroplopende projecten bij gemeentelijke gebouwen zijn de zeer energiezuinige renovatie van het stadhuis, het duurzame energiesysteem van het nieuw te bouwen Atolplaza en de school de Zevenster. Actieve projecten op het gebied van verkeer zijn bijvoorbeeld het onderzoek naar alternatieve brandstoffen, het stimuleren van de komst van aardgastankstations, etc.

Verbeteringen

Een aantal doelen is niet gehaald. Lelystad heeft de ambitie om 80% van de in Lelystad gebruikte energie duurzaam op te wekken. Deze ambitie is niet gehaald. De belangrijkste reden daarvoor is het sterk gewijzigde beleid en de aangescherpte regelgeving rond de realisatie van windprojecten in Flevoland. Gedurende de looptijd van het klimaatbeleid zijn ook andere omstandigheden veranderd. Zo is de subsidie op energie-prestatie-adviezen (EPA) weggevallen, waardoor er minder EPA onderzoeken werden uitgevoerd. Deze projecten komen wel terug in het nieuw op te stellen klimaatbeleid.
---