Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
25-09-2009

Voetbalprofessor Geert Savelsbergh tweede Desmond Tutu-hoogleraar "Waarnemend vermogen essentieel voor goede voetballer"

Een voetballer die tussen de linies speelt is altijd aanspeelbaar en kan uitgroeien tot de bindende factor in een team. Dit vereist goed spelinzicht en goed spelinzicht getuigt van goed waarnemend vermogen. Het waarnemend vermogen, met name het gebruik en het leren gebruiken van visuele informatie in het bewegingsgedrag is het onderwerp van de oratie `Tussen de linies spelen' die Desmond Tutu-hoogleraar Geert Savelsbergh op 30 september zal uitspreken.
Wetenschappelijk onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat prestaties in de sport niet alleen worden bepaald door perfecte technische bewegingsuitvoering maar ook door de kwaliteit van de waarneming. Door het vroegtijdig oppikken van o.a. visuele informatie kan worden geanticipeerd op de komende gebeurtenissen waardoor de sporter beter in staat is een goede beslissing te nemen over de uit te voeren acties. Bij veel balsporten is naast de correcte bewegingsuitvoering, het op het juiste moment kiezen van de juiste positie dan ook van cruciaal belang. Dit geldt niet alleen in aanvallend, maar ook in verdedigend en zelfs arbitraal opzicht. Savelsbergh illustreert zijn betoog met voorbeelden uit sportonderzoek, zoals het leren stoppen van een strafschop en het beslissingsgedrag in voetbal. Eveneens beargumenteert hij dat een analyse van het waarnemend vermogen kan bijdragen aan de identificatie en ontwikkeling van talent in de sport. Tenslotte gaat hij in op de toekomstige onderzoeksactiviteiten in Zuid-Afrika.
De oraties van de overige Desmond Tutu-hoogleraren vinden plaats op 7 oktober (Eddy Van der Borght) en 14 oktober (Chris Elbers). De Desmond Tutu leerstoel `Jeugd, Sport en Verzoening' werd in 2007 ingesteld ter gelegenheid van een bezoek van Aartsbisschop Desmond Tutu aan de Vrije Universiteit. De VU eert met deze leerstoel Desmond Tutu's levenslange en geweldloze inzet voor een rechtvaardiger (wereld)samenleving.