Duurzame financiering van het landschap

28/09/2009 09:11

de12Landschappen

Het landschap staat op de agenda. De Agenda Landschap van het ministerie van LNV en het advies 'De financiering van het landschap' van de Task Force Rinnooy Kan laten zien dat grote behoefte is aan nieuwe rollen, nieuwe manieren van samenwerken en initiatieven gericht op de duurzame financiering van het landschap. Nu er grote hervormingen in de landbouw aankomen, de financiering van het landschap onderwerp van gesprek is en mensen bewust bezig zijn met de waarde van landschap en natuur, willen De12Landschappen samen met alle betrokken partijen aan de slag met het landschap. Publieke en private partijen moeten gaan samenwerken bij de ontwikkeling van het landschap in Nederland.

De12Landschappen, het samenwerkingsverband van de provinciale Landschappen, organiseert daarom op 30 september van 15.30 tot 17.00 uur een bijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag met als titel "stappen in de financiering van het landschap".

Onder leiding van Bart Fokkens, voorzitter van De12Landschappen, gaan Hank Bartelink, directeur van De12Landschappen, en Wim Thus, afdelingsdirecteur Landbouw van Rabobank Nederland, in op actuele ontwikkelingen rond landschapsfinanciering en de kansen die de samenwerking biedt. Zij roepen de overheid op om eenvoudig en snel te werken. Ook vragen zij partijen op om mee te doen met de ontwikkeling van streken. Vervolgens pleit Geert Gielen, directeur van Landschapbeheer Flevoland, voor het meer en makkelijker inzetten van geld uit Brussel. Tenslotte laat Eibert Jongsma, projectmanager bij Landschap Overijssel, zien hoe financiering in de praktijk kan werken aan de hand van het Fonds Groen-Blauwe-Diensten. Hij vraagt om meer ruimte voor regionale initiatieven en ook om het achterwege laten van bureaucratie.

De12Landschappen en Rabobank gaan samenwerken

In alle provincies wordt druk geschreven aan streekplannen. Voor de financiering van deze plannen worden verschillende fondsen aangeboord. Eén van de mogelijkheden voor fondsenwerving is de Rabo Streekrekening. Van het geld dat daarop gezet wordt komt een deel van de rente ten goede aan de eigen streek.





http://www.de12landschappen.nl

http://www.landschappen.nl