De Haagse Hogeschool

Wii-onderzoek start met toernooi

Met een mini-toernooi start woensdag 30 september een onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van de Wii in de revalidatie. Dit onderzoek kan onder andere praktische inzichten geven in de behandeling van jongeren met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Vier teams (jongeren met NAH, studenten, docenten) laten zien welke mogelijkheden gamen kan bieden in het verbeteren van bewegen, leren, waarneming, zelfvertrouwen en sociale contacten. Het startschot klinkt om 15.30 uur in het atrium van De Haagse Hogeschool.

Hersenletsel

Hersenletsel ontstaat meestal door een val of ongeluk. Jaarlijks komt dit voor bij ongeveer 12.000 kinderen en jongeren, met een piek in de leeftijdsgroep 16-25 jaar. Andere oorzaken van hersenletsel zijn een beroerte, hersentumor of infectie. Beperkingen door NAH verschillen sterk: b.v. in bewegen (gedeeltelijke verlamming, controleverlies over de spieren), leren (concentratie-geheugenproblemen, trager denken) en gedrag (onzekerheid, angst, ontremming). Vaak zijn de gevolgen niet zichtbaar, waardoor veel onbegrip ontstaat en sociale contacten verwateren.

Wii-gaming

Gamen met de Wii kan een aantrekkelijke aanvulling zijn op behandeling in de revalidatie. Studenten van De Haagse Hogeschool zijn betrokken bij het onderzoek bij Sophia Revalidatie, de Hoogstraat (Utrecht) en scholen voor speciaal onderwijs (cluster III) in de regio Haaglanden en Arnhem. Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma âTraumatisch Hersenletselâ van de Hersenstichting en wordt mogelijk gemaakt door de Sponsor Bingo Loterij. Het moet uiteindelijk leiden tot een instructieprogramma voor revalidatieteams dat hen leert hoe zij de spelcomputer het beste kunnen gebruiken.