Algemene Onderwijsbond

Het kabinet Balkenende zet het overbelaste onderwijs in Nederland verder onder druk. De financiering van het hoger onderwijs moet worden doorgelicht en het onderwijs moet over de hele linie productiever. In de voorjaarsnota moeten ambtenaren komen met bezuinigingsvoorstellen voor 2011. Dat is de boodschap van het kabinet in de miljoenennota.

Volgens AOb-voorzitter Walter Dresscher zaait het kabinet enorme onzekerheid door het onderwijs te behandelen als consumptieve uitgave. "Voor onderwijs is dat onverstandig. We weten immers allemaal dat iedere euro die we nu investeren in onderwijs méér oplevert dan het aflossen van die ene euro van de staatsschuld. Daarom is het wel te prijzen dat het kabinet belooft de extra investeringen in het Convenant Leerkracht gewoon door te zetten."

De economische crisis is niet ontstaan door te hoge onderwijsuitgaven, toch overweegt het kabinet met de productiviteitsslag forse ingrepen vanaf 2011. Afgelopen week bleek nog eens uit cijfers van de Oeso dat Nederlandse leraren meer uren draaien dan hun buitenlandse collegaâs en ook nog eens meer leerlingen onder hun hoede hebben. Het kabinet geeft nu als opdracht mee slimmer te werken: beter onderwijs met minder leraren. Nu al staat juist die kwaliteit onder druk, omdat leraren te weinig tijd per leerling hebben. Dit is ook de aanhoudende klacht van ouders en leerlingen. Nederland zakt weg in de internationale ranglijsten, vooral omdat andere landen wel in onderwijs investeren. Dresscher: "Dit kabinet misbruikt de economische situatie om rücksichtslos te bezuinigen en laat na te investeren in ons overbelaste onderwijs. In het buitenland snappen ze dat dit juist het moment is om te investeren en dus worden we door verschillende landen voorbijgelopen."

De Algemene Onderwijsbond maakt zich verder zorgen over de effecten van de nullijn die door toevalligheden verschillend uitpakt per onderwijssector. Het kabinet schrijft dat personeel in primair onderwijs en het mbo âtijdelijkâ genoegen moet nemen met een lagere loonontwikkeling, omdat de caoâs daar voor een kortere periode waren afgesloten. Daarnaast is de AOb verbaasd over opmerkingen in de trendnota van Binnenlandse Zaken waar het kabinet het âongewenstâ noemt dat de premies van het ABP hoger worden en ten koste gaan van de loonruimte. Datzelfde kabinet dwingt namelijk het ABP met de pensioenwet in de hand tot een herstelplan met premie-verhoging en stopzetten van de indexatie. Dat is nog geen reden om de hele pensioenregeling maar te heroverwegen. Tenslotte vindt de AOb een nieuwe bezuiniging van 35 miljoen op de educatie onterecht, omdat het een deel van het beroepsonderwijs betreft dat de afgelopen jaren al zwaar getroffen is door bezuinigingen en wordt geplaagd door reorganisatie op reorganisatie.