Openluchtmuseum wint BankGiro Loterij Musemprijs

30/09/2009 09:00

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 29 september 2009. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft de BankGiro Loterij Museumprijs 2009 gewonnen. Het museum behaalde 28,6% van de 51.339 publieksstemmen en liet daarmee de vier andere genomineerde musea (Beeld en Geluid, Museum Het Dolhuys, Nederlands Spoorwegmuseum en het Tropenmuseum) achter zich. De prijs van 100.000 euro, te besteden aan projecten op het werkterrein van het museum, wordt 4 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds prijzen.

Het merendeel van de ruim 50.000 stemmen kwam binnen via e-mails. Per sms werden ruim 2.200 stemmen uitgebracht. De verdeling van het stemmentotaal is als volgt:

Openluchtmuseum 14.718

Spoorwegmuseum 13.915

Dolhuys 9.485

Beeld en Geluid 6.967

Tropenmuseum 6.254

Directeur Pieter-Matthijs Gijsbers van het Openluchtmuseum is blij met de prijs: "Wij zijn enorm verheugd dat het Nederlandse publiek zo massaal op het Openluchtmuseum heeft gestemd. Wij zijn een museum van en voor àlle Nederlanders. Al bijna honderd jaar vertellen wij de ware verhalen over de geschiedenis van het dagelijks leven van gewone mensen en gaan daarover met hen in gesprek. Als die mensen je dan verkiezen tot het beste geschiedenismuseum van het land, dan is dat een kroon op je werk en een geweldige opsteker op weg naar het eeuwfeest in 2012."

Selectie genomineerden

De jury van de Museumprijs nomineerde dit jaar vijf musea in de categorie Nederlandse geschiedenis. Het ging hierbij om musea met een vaste presentaties of meerjarige activiteiten, of programma's van minimaal twee jaar. De eigen collectie van het museum moest uitgangspunt zijn. Het publiek bepaalde welk museum er het beste in slaagt (een periode uit) de Nederlandse geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek van kinderen en volwassenen.

De jury van de BankGiro Loterij Museumprijs 2009 schreef over het Openluchtmuseum:"Dit museum is erin geslaagd de nationale geschiedenis en de cultuur van het dagelijkse leven op een aansprekende, goed verzorgde en voorbeeldstellende wijze te vertellen aan een breed publiek, met oog voor de individuele bezoeker. Het museum heeft een zeer welkome en publieksgerichte uitstraling en biedt de bezoeker een rijke afwisseling van objectgerichte presentaties, beleving, persoonlijke toelichting en contextuele verdieping. Nostalgie gaat hand in hand met historische en eigentijdse beleving. Het publiek steekt er iets van op, beleeft er plezier aan en verlaat het museum een ervaring rijker en met meer kennis dan bij het betreden ervan."

De jury bestond uit Judikje Kiers, directeur Museum Ons' Lieve Heer op Solder (voorzitter), Peter Schoon, directeur Dordrechts Museum en Museum Simon van Gijn, Ineke Middag, voormalig directeur Singer in Laren, Herman Beliën, historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Publieksstemmen

Stemmen kon vanaf 22 juli tot en met 24 september via www.museumprijs.nl, per sms of in de genomineerde musea. Het publiek koos het Openluchtmuseum als winnaar is van de Museumprijs 2009. Stemmers maakten kans op een cultuurreis naar New York. De winnaar van die reis wordt binnenkort bekendgemaakt.

Over de Museumprijs

De Museumprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat sinds 1990 en heeft veel aanzien: binnen de Nederlandse museumwereld bestaat geen vergelijkbaar eerbetoon. Tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij bestaat een jarenlange relatie: beide organisaties hebben als missie om cultuur in Nederland te behouden en te bevorderen.

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (rond de 900.000 mensen per maand met in totaal 1,25 miljoen loten per maand), vele tientallen miljoenen uitkeren aan meer dan 50 musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. Uit de afdracht over 2008 keerde de BankGiro Loterij ruim 58 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. www.bankgiroloterij.nl.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kunnen jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen worden ondersteund. Met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen is het fonds een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft cultuur de kans. www.cultuurfonds.nl.





http://www.cultuurfonds.nl




Prins Bernhard Cultuurfonds