Gemeente Eersel


Biodiversiteit in de gemeente Eersel

De gemeente Eersel heeft in 2008 Countdown 2010 ondertekend. Deze wereldwijde verklaring is opgesteld om de afname van biodiversiteit een halt toe te roepen. Wereldwijd staan dieren en plantensoorten sterk onder druk, jaarlijks sterven honderden soorten uit. Partijen die de Countdown 2010 verklaring ondertekenen geven daarmee aan zich actief in te spannen om de afname van biodiversiteit te stoppen en te zorgen voor een toename van de biodiversiteit. Noord-Brabant is één van de voorbeeldregio's waar dit concreet wordt uitgewerkt en vertaald naar acties.

De gemeente Eersel heeft als eerste gemeente in Brabant een concreet âbiodiversiteit actieplanâ opgesteld. De geplande acties zijn verwerkt tot een uitvoeringsprogramma waarin beschreven staat hoe de acties worden opgepakt.

Â

In augustus zijn inmiddels allerlei projecten opgestart om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten. In een van deze projecten speelt de steenuil, door ons uitgeroepen als het symbool van gemeente Eersel voor biodiversiteit, een belangrijke rol.

Â

Graag introduceren wij de steenuil en vertellen we u meer over het project rondom de steenuil.

Â

De steenuil

De steenuil leeft in een kleinschalig cultuurlandschap met afwisselend graslanden, boomgaarden, oude lanen, houtwallen, bossen, bosmantels, moestuinen en gebouwen. Hij jaagt graag in de buurt van bosmantels omdat daar muizen, insecten en kleine vogels, zijn voedsel, te vinden zijn. De afgelopen jaren is het aantal steenuilen sterk verminderd onder andere door het weghalen van houtwallen en bosmantels in het kader van ruilverkavelingen. Hierdoor werden het voedselaanbod en de nestelmogelijkheden minder. De komende jaren wil de gemeente Eersel zowel de nestelgelegenheden als het voedselaanbod voor de steenuil bevorderen.

Â

Het aanleggen van bosranden

Binnen de gemeentelijke grenzen liggen een aantal bosgebieden die voor het grootste gedeelte in eigendom zijn van de gemeente. Bossen en landschappelijke elementen hebben vaak hoge recreatieve, ecologische en landschappelijke waarden. Ook de steenuil maakt veelvuldig gebruik van de bossen en landschappelijke elementen. Hij houdt zich dan voornamelijk op aan de randen waar hij jaagt op grote insecten, wormen en muizen. Om deze bosranden nog geschikter te maken voor de steenuilen worden er bosranden van 15 tot 25 meter breed aangelegd. Een betere benaming voor deze bosranden is âbosmantelâ. Een bosmantel heeft ook een belangrijke natuurfunctie voor het hele bos. Deze zorgt er voor dat in het bos meer een âbosklimaatâ ontstaat, waar de wind minder invloed op heeft. De rand zelf is zeer rijk aan natuurwaarden. Door de geleidelijke overgang met grassoorten, kruiden, struiken en lagere bomen zijn deze randen geschikt voor veel flora en faunasoorten. De voordelen voor de aangrenzende agrarische gronden is dat zij minder last hebben van schaduwwerking.

Â

In het najaar wordt in Buikheide tussen Vessem en Wintelre een kleine 3 km bosrand omgevormd in een bosmantel. In deze zone zullen inhammen gemaakt worden met een gemiddelde diepte van 20 meter. Deze plekken worden vrij gemaakt van tophout en plaatselijk zal de bodem bewerkt worden voor het stimuleren van natuurlijke verjonging. Zo ontstaat een zone langs de bossen die het landschap aantrekkelijker en gevarieerder maakt, de recreatie stimuleert, de biodiversiteit bevordert en het voedselaanbod voor de steenuil vergroot. De aanleg van bosmantels is dus om veel redenen een verbetering van het buitengebied van de gemeente Eersel.

Â

Om de steenuil en het beheer van de bosranden onder de aandacht te brengen wordt een aantal excursies georganiseerd. Op www.eersel.nl en in buurtkranten worden datum, tijdstip en locatie bekend gemaakt. We hopen op veel interesse en willen u graag persoonlijk ontmoeten.