Friese waterschappen

waterafvoer Terschelling

Wetterskip Fryslân verbetert waterafvoer Terschelling

woensdag, 30 september 2009
Wetterskip Fryslân bouwt op Terschelling op de plek van de bestaande sluizen twee nieuwe combigemalen. Beide kunstwerken zijn nodig in de strijd tegen wateroverlast waar de landbouw, maar vooral ook de bebouwing mee kampt tijdens natte perioden. Dan kunnen weilanden en straten onderlopen. Het algemeen bestuur van het waterschap heeft dinsdagavond 29 september ingestemd met een investering van in totaal 2,9 miljoen euro voor dit project.

Gedurende de herfst- en wintermaanden blijkt dat de huidige spuimogelijkheid bij Kinnum en Lies lang niet altijd voldoende is om het overtollige water weg te laten stromen. Het gevolg is dat bij veel neerslag en hoge waterpeilen van de zee grote delen van de polder onder water komen te staan. Ook is er dan sprake van wateroverlast op verschillende plekken in het bebouwde gebied in Midsland en de Baaiduinen.

"Wij willen de knelpunten op Terschelling nu adequaat aanpakken door de waterlozingmogelijkheden te verbeteren. Dit is ook nodig gezien de verwachte klimaatverandering waardoor het harder gaat regenen en de zeespiegel stijgt. Het sjouwen met noodpompen naar het eiland is straks verleden tijd", zegt dagelijks bestuurslid Harry Boon. De bouw van de nieuwe installaties is volgens Boon dan ook dringend noodzakelijk.

Wetterskip Fryslân kan de combigemalen onder normale omstandigheden 24 uur per dag inschakelen wanneer het spuien niet of onvoldoende mogelijk is. Zo is het waterschap niet meer afhankelijk van het lage tij bij het afstromen. De combigemalen worden volledig geautomatiseerd. Het project zal begin 2010 worden aanbesteed en moet voor 1 oktober 2010 klaar zijn.