Vlaamse Overheid

(N1) in Zemst: nieuwe riolering, fietspaden en voetpaden

Heraanleg van de Brusselsesteenweg (N1) in Zemst: nieuwe riolering, fietspaden en voetpaden

Vlaamse overheid

woensdag 30 september 2009

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Zemst starten deze week met de heraanleg van de Brusselsesteenweg (N1) tussen de Beekstraat en de Leopoldstraat. Er komen gescheiden fietspaden, nieuwe voetpaden, en de rijweg wordt volledig vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer op de Brusselsesteenweg zo weinig mogelijk gehinderd worden. Enkel tijdens de derde fase van de werkzaamheden zal het verkeer op de Brusselsesteenweg tijdelijk volledig afgesloten worden. De eerste fase van de werkzaamheden is gestart op 28 september. Zodra er meer duidelijkheid is over de timing die gevolgd zal worden bij het verplaatsen van de nutsleidingen, zal er een globale planning meegedeeld worden voor de werkzaamheden. Deze week begint de aannemer met de aanleg van de riolering tussen de Beekstraat en de Damstraat. Ter hoogte van de Beekstraat zullen er daartoe deze week tijdelijke verkeerslichten gebruikt worden.

Fase 1: Heraanleg Brusselsesteenweg van Beekstraat tot Damstraat Nadat eerst de kant van de rijweg in de rijrichting van Eppegem/Brussel is aangepakt, worden ook aan de andere kant van de weg een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel, een gescheiden fietspad en een nieuw voetpad aangelegd. Er zullen dan twee versmalde rijstroken open blijven voor het verkeer. De Beekstraat en de Kleine Baan zullen wel afgesloten worden. Het verkeer zal er plaatselijk omgeleid worden.

In de laatste, derde deelfase van fase 1 wordt dan de rijweg van de Brusselsesteenweg heraangelegd. De Brusselsesteenweg wordt dan tien dagen lang afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Elewijtsesteenweg en de Rubenslaan (N270), de Tervuursesteenweg (N227) en de Damstraat en de Schumanlaan (N267). De fietsers zullen tijdens fase 1 omgeleid worden via de Begijnhofstraat, de Weverstraat, de Heidestraat en de Stationsstraat.

Tijdens de aanleg van de riolering in fase 1, zullen ook tijdelijke verkeerslichten gebruikt worden. De regeling van de verkeerslichten zal afgestemd worden op de intensiteit van het spitsverkeer.

Fase 2: Heraanleg Brusselsesteenweg van Damstraat tot J. Jordaenslaan Tijdens de aanleg van het nieuwe, gescheiden rioleringsstelsel, het gescheiden fietspad en het nieuwe voetpad, zullen hier ook twee versmalde rijstroken open blijven in de beide rijrichtingen. Eerst wordt de kant van de weg in de rijrichting van Eppegem/Brussel aangepakt, daarna de kant in de rijrichting van Zemst centrum.

Tijdens de heraanleg van de rijweg wordt de Brusselsesteenweg afgesloten gedurende tien werkdagen. Het verkeer zal tijdens deze fase omgeleid worden via de Rubenslaan (N270), de Tervuursesteenweg (N227) en de Damstraat en de Schumanlaan (N267).

Tijdens fase 2 zullen fietsers omgeleid worden via de Guldenboomstraat, de Kleine Baan en de Leopoldstraat.

Fase 3: Heraanleg Brusselsesteenweg van Jordaenslaan tot Leopoldstraat Tijdens fase 3 wordt de Brusselsesteenweg volledig afgesloten. Het verkeer zal dan omgeleid worden via de Damstraat en de Schumanlaan (N267) en de Tervuursesteenweg (N227) richting Mechelen.

Asfalteren is onmogelijk bij regenweer. Als het regent, schuift de timing op.

De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 3 miljoen euro (incl. btw). De werkzaamheden worden uitgevoerd door DSV nv.