Provincie Utrecht

Kerken en industrieel erfgoed krijgen voor tweede keer subsidie uit provinciaal Parelfonds

30-9-2009 -

Twee kerken en één industrieel erfgoedobject krijgen gezamenlijk EUR 2.266.141 voor restauratie uit het provinciaal fonds Erfgoedparels. De St. Victorkerk in Benschop ontvangt EUR 425.230 en de St. Josephkerk in Zeist EUR 1.000.000. Voor de restauratie en herbestemming van Villa Jongerius ontvangt de stichting `vrienden van het Jongeriuscomplex' een subsidie van EUR 840.911.

Het fonds Erfgoedparels is er gekomen op initiatief van Provinciale Staten en is bedoeld voor de restauratie van buitengewone monumentale gebouwen binnen het Utrechtse provinciale erfgoed. De provincie Utrecht vindt het erg belangrijk om cultureel erfgoed te behouden voor de toekomst. De provincie heeft ervoor gekozen om in 2008 en 2009 restauraties van industrieel erfgoed en kerken te ondersteunen. Dit is de tweede keer dat er een subsidie wordt verstrekt via het fonds Erfgoedparels. De eerste keer was in 2008.

Kerken met grote restauratieachterstand
Veel kerken hebben een grote restauratieachterstand opgelopen. De Rijkssubsidie voor restauratie voor deze en andere monumenten is niet toereikend. De provincie ziet kerken als belangrijk cultureel erfgoed. Bovendien zijn kerken beeldbepalend in het landschap. De provincie subsidieert rijkbeschermde kerken met een forse restauratieachterstand. Monumentenwacht Utrecht heeft in 2009 een prioriteitenlijst opgesteld van te restaureren kerken. De provincie gebruikt deze lijst bij de beoordeling van aanvragen van kerken.

De St. Victorkerk in Benschop krijgt in aanvulling op de bijdrage in 2008, ook in 2009 een bedrag voor restauratie. Daarnaast zal de Sint Joseph in Zeist met een bijdrage vanuit het fonds Erfgoedparels weer in oude glorie worden hersteld.

Herbestemming voor industrieel erfgoed
Villa Jongerius ontvangt subsidie voor zowel de restauratie als herbestemming. Na de restauratie zal Villa Jongerius een openbaar toegankelijk gebouw worden met een laagdrempelige horecabestemming, als trekker voor de buurt. De villa maakt ook deel uit van de creatieve industrie die in het Jongeriuscomplex ontwikkeld zal worden.

Meer informatie: Joris van den Ring, telefoon 030 - 258 3118