Gemeente Voorschoten

Begroting Voorschoten 2010

euro Besturen is doorgaan, besturen is vooruitzien en besturen is zorgen voor continuïteit. Grote ontwikkelingen zoals de centrumplannen, de uitvoering van de verkeersvisie, het groenstructuurplan en de realisatie van de doelstellingen van de WMO vragen om voortzetting. Dit staat in de gemeentebegroting voor 2010 - 2013 die woensdag 30 september is gepresenteerd door het college.

De begroting 2010 - 2013 is in meerdere opzichten een bijzondere te noemen. Bijzonder, omdat het een begroting is die is gemaakt op een moment dat de wereld om ons heen er in financieel perspectief anders uitziet dan werd verwacht aan het begin van deze collegeperiode. Maar ook bijzonder omdat het de laatste begroting is voor de verkiezingen.

De laatste begroting voor de verkiezingen
Deze begroting gaat over het verkiezingsjaar 2010. In maart wordt een nieuwe raad gekozen en gaat een nieuwe raadsperiode van start. Dat is een reden om terughoudend te zijn, keuzes over te laten aan de nieuwe raad. Daarom zijn in deze begroting geen zaken opgenomen, die vooruitlopen op beleidsstukken die nog komen gaan, zoals de visie op dienstverlening en de keuze van beeldkwaliteitsniveaus voor de openbare ruimte. Wel wordt met kracht de lijn voortgezet die vier jaar geleden is ingezet voor een sprankelend en betrokken Voorschoten. Het Centrum voor Jeugd en Gezin, het speelruimteplan en de 30 kilometer zone zijn daarvan concrete voorbeelden.

Besturen in continuïteit
Het college is trots op wat is bereikt en in gang gezet en vastbesloten om de voortzetting van deze ontwikkelingen te doen slagen. Zo is samen met de horeca gezorgd voor veilig en gezellig uitgaan in Voorschoten. Ook jongeren laten zich steeds meer van een positieve kant zien, het popfestival in het Burgemeester Berkhoutpark was een groot succes. Op sportgebied is zowel het beleid als de uitvoering flink verbeterd met een sportnota en de planning en realisatie van kunstgrasvelden en gymzalen. De toewijzing van zorg via het Dynamisch Selectiemodel heeft geresulteerd in het verdwijnen van de wachtlijsten. Het onafhankelijke seniorenmagazine voor inwoners vanaf 55 jaar bevat informatie van allerlei organisaties. De gemeente heeft een plaats in dit blad. Ook de raad en bestuursorganen van de gemeente hebben zich beraden op hoe het beter en sprankelender kan. Met onderwerpen als burgerparticipatie en vergaderstructuren is uitgebreid geëxperimenteerd om tot de beste modellen te komen.

Grote ontwikkelingen zoals de centrumplannen, de uitvoering van de verkeersvisie, het groenstructuurplan en de realisatie van de doelstellingen van de WMO zijn het waard om voortgezet te worden.

Nieuw financieel perspectief
Door de gevolgen van de economische crisis blijft de komende jaren de algemene uitkering aan gemeenten fors achter bij de prognoses van een jaar geleden. Ook Voorschoten ontkomt hier niet aan, het verschil loopt op tot structureel meer dan 1 miljoen nadeel vanaf 2012. Toch is deze begroting structureel meerjarig sluitend. De gelden die vrijkomen bij de verkoop van onze Nuon aandelen, hebben ons een aantal mogelijkheden gegeven op verantwoorde wijze ruimte in onze begroting te creëren. Daardoor ziet onze financieringspositie er beter uit dan een jaar geleden. We hoeven veel minder te lenen voor geplande investeringen en we besparen ten opzichte van de prognoses in de begroting 2009 fors op de rente.

Begrotingsraad
Op 5 november vindt de begrotingsraad plaats.

Inzien
U kunt de begroting 2010 hier inzien.

* 30 september 2009