Gemeente Beek


Limburgse gemeenten ontvangen ⬠938 miljoen door verkoop aandelen Essent

Beek, 29 september 2009.

Â

Tijdens de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Essent N.V. op 28 september jl. hebben de Limburgse gemeenten, verenigd in de VEGAL (Vereniging van Gemeenten Aandeelhouders in Limburg binnen Essent N.V.), unaniem en definitief besloten tot verkoop van de aandelen Essent N.V. aan RWE. De verkoop heeft enige vertraging opgelopen als gevolg van de uitspraak van de rechter waarin is bepaald dat de aandelen in de kerncentrale Borssele op dit moment niet aan RWE verkocht mogen worden. Nu de aandeelhouders (gemeenten en provincies) hebben aangegeven dat zij vooralsnog aandeelhouder van de kerncentrale in Borssele blijven is ook deze laatste hindernis in het verkoopproces genomen en is gisteren definitief besloten tot verkoop van de aandelen Essent N.V.

Â

De Limburgse gemeenten ontvangen gezamenlijk door de verkoop van de aandelen Essent N.V. aan RWE een bedrag van ⬠938 miljoen. In eerste instantie ontvangen de Limburgse gemeenten een bedrag van ⬠613 miljoen en op latere termijn in fases nog een bedrag van ⬠325 miljoen. Dit laatste bedrag bestaat voornamelijk uit aflossingen van leningen aan Enexis, het vrijvallen van garanties en de verkoop van de aandelen in de kerncentrale Borssele. Op 30 september of 1 oktober a.s. ontvangen de Limburgse gemeenten het eerste bedrag van ⬠613 miljoen op hun rekening.

Â

De Limburgse gemeenten zullen een groot deel van het geld op een verantwoordde wijze dienen te beleggen om zodoende de weggevallen jaarlijkse dividendopbrengsten van Essent N.V. te kunnen compenseren. Jaarlijks ontvangen de Limburgse gemeenten nog dividend van Enexis, van het belang in de kerncentrale Borssele, van Essent Milieu en opbrengsten uit aflossingen van leningen maar dit zal onvoldoende zijn daarmee de voormalige dividendopbrengsten van Essent N.V. te kunnen compenseren.

Â
Tijdens de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Essent N.V. is tevens aangegeven dat Essent Milieu een nieuwe naam zal krijgen. Deze naam is echter nog niet bekendgemaakt. Ook zijn er, op verzoek van de VEGAL, concrete toezeggingen gedaan door de Raad van Bestuur over de continuering van de Limburgse Energiesubsidie en de oprichting van een Cultuurfonds. Dit Cultuurfonds zal activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, sport etc. die van betekenis zijn voor de samenleving en gelegen zijn in het grondgebied van de voormalige publieke aandeelhouders (provincies en gemeenten) van Essent N.V stimuleren. Verder is de VEGAL nog constructief in overleg met Essent en RWE over het uitgeven van een boek over het 10-jarig bestaan van Essent N.V. en een leerstoel over duurzame energie aan een universiteit in Nederland.