Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 30 september 2009

Nieuwsbericht | 30-09-2009 | Kostprijsverhogende belastingen

In deze fiscale nieuwsflits geeft de staatssecretaris een toelichting waarom hij afziet van beroep in cassatie over omzetbelasting: (om)wisselactie (vreemde) valuta in besteedbaar tegoed was aparte prestatie en ze bevat een bericht over verdragsrelaties met voormalige Sovjet- en Joegoslavische republieken.

OB: (om)wisselactie voor cd's bestond uit twee prestaties

De staatssecretaris laat weten dat hij zijn cassatieberoep heeft ingetrokken tegen de uitspraak waarin het hof, anders dan de rechtbank, heeft beslist dat in dit geval sprake was van twee prestaties en niet van één prestatie.

X bv verkocht muziek-cd's tegen inlevering van enveloppen die door de klanten konden worden gevuld met bepaalde buitenlandse valuta, die op de buitenzijde van de enveloppe stonden voorgedrukt. De klanten moesten deze valuta tegen de officiële wisselkoersen ten opzichte van de euro omrekenen naar de waarde in guldens of euro's en het totaalbedrag vervolgens verminderen met 20% handlingskosten.

In casu was in geschil of bij de omwisselactie genaamd "De laatste ronde" richting de klanten sprake was van één of twee prestaties. De rechtbank oordeelde op basis van de feiten en omstandigheden dat sprake was van één prestatie, namelijk levering van een cd tegen de prijs (tegenwaarde) van EUR 25. Het hof komt echter op basis van de hem toekomende keuze en waardering van de feiten tot het oordeel dat sprake is van twee prestaties, te weten de omwisseling van (vreemde) valuta in een besteedbaar tegoed van EUR 20 en de levering van een cd tegen de winkelprijs van EUR 20.

De staatssecretaris heeft laten weten dat hij het door hem ingediende cassatieberoep heeft ingetrokken. Ter toelichting merkt hij op dat alhoewel voor de uitleg van de rechtbank veel te zeggen valt, nu de klanten daadwerkelijk geen euro's in handen kregen voor de in de enveloppe ingeleverde vreemde valuta, hij het hofoordeel niet volstrekt onbegrijpelijk acht. Nu sprake is van een oordeel van feitelijke aard, verwacht hij geen succes van het instellen van cassatie.

Toelichting staatssecretaris op de intrekking van zijn cassatieberoepschrift van 18 september 2009 inzake lopende procedure Hoge Raad, 2009/03074, 01-01-2000 t/m 30-09-2004, Ob 1968 15

Verdragsrelaties met voormalige Sovjet- en Joegoslavische republieken

Dit besluit is een actualisering van het besluit van 19 september 1998, nr. IFZ98/1038M.
Naar aanleiding van aan de Belastingdienst en het ministerie van Financiën gestelde vragen zijn in het verleden meerdere besluiten verschenen over de verdragsrelaties met de voormalige Sovjet- en Joegoslavische republieken. De vraag daarbij was steeds of de met de voormalige Sovjet-Unie en het voormalige Joegoslavië gesloten belastingverdragen (en het met Joegoslavië gesloten verdrag inzake sociale zekerheid) nog konden worden toegepast in de relatie tot de voormalige Sovjet- en Joegoslavische republieken.

Dit besluit is een actualisering van het besluit van 19 september 1998, nr. IFZ98/1038M. Het besluit bevat enkele redactionele aanpassingen ten opzichte van het besluit uit 1998 en geeft de laatste stand van zaken weer met betrekking tot gesloten belastingverdragen, voorgenomen verdragsonderhandelingen en het wisselen van brieven en nota's. Het besluit is tot stand gekomen na overleg met de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant (2009, 14626) waarin het wordt geplaatst. Het werkt terug tot en met 22 september 2009, de dagtekening van dit besluit.

Besluit van 22 september 2009, IFZ2009/510M, Verdr FR Joegoslavië en Verdr Sovjet-Unie

Meer informatie


* Uitspraak Hof Den Haag van 26 juni 2009, nr. 2008/00194
* Toelichting Staatssecretaris van 18 september 2009, nr. DGB09-4320 26-06-2009 | PDF bestand, 10 Kb

Zie het origineel

* Verdragsrelaties met voormalige Sovjet- en Joegoslavische republieken
Besluit / beleidsregel | 22-09-2009 | Belastingen internationaal

Verwante dossiers


* Kostprijsverhogende belastingen