Gemeente Almelo

Begroting 2010: Verantwoord doorgaan

30 september 2009 - Het college van b&w van Almelo stelt in de Begroting 2010 voor om extra bezuinigingen door te voeren. Deze komen bovenop de al vastgestelde bezuinigingen in de Voorjaarsnota 2009, waaronder de 1 miljoen euro op de bedrijfsvoering.

Stadhuis Almelo
Gemeente Almelo staat voor principiële keuzes

De extra maatregelen zijn nodig omdat de effecten van de economische crisis nu duidelijk merkbaar zijn voor Almelo. Uit de bezuinigingen die het Rijk aankondigt in de zogeheten Meicirculaire blijkt dat het tekort op de begroting verder oploopt dan verwacht bij de Voorjaarsnota 2009. De Gemeente gaat op dit moment uit van een tekort van 0,8 miljoen euro in 2010, dat oploopt tot 5,4 miljoen euro structureel in 2013.

Fundamentele keuzes

Volgens het college van b&w moeten fundamentele keuzes worden gemaakt: welke taken blijft de Gemeente uitvoeren en welk beleid krijgt voorrang? Het college wil hierover een diepgaande discussie met de gemeenteraad. Uitgangspunt is dat Almelo ondanks de moeilijke financiële situatie op een verantwoorde manier door kan gaan met de koers die is ingezet. Ook heeft het college er alles aan gedaan om de gevolgen van de crisis voor inwoners zo klein mogelijk te houden. De totale lokale lastendruk wordt verhoogd met minder dan het inflatiepercentage.

Takendiscussie: geen kaasschaafmethode

Ontwikkelingen zoals de rijksbezuinigingen en een tragere woningmarkt plaatsen de Voorjaarsnota 2009 in een nieuw licht. Aanvullende maatregelen zijn nodig. Er moeten principiële keuzes worden gemaakt. Met kleine aanpassingen of de kaasschaafmethode redt de Gemeente Almelo het niet. Aan de hand van die keuzes worden concrete bezuinigingsvoorstellen opgesteld. De gemeenteraad zal begin 2010 besluiten over deze voorstellen.

Tijdens de informatieve bijeenkomst op dinsdag 29 september heeft de gemeenteraad voor het eerst gesproken over de wijze waarop deze takendiscussie zal worden gevoerd.

Marsroute

Net als andere gemeenten heeft Almelo te kampen met een tragere woningmarkt en minder nieuwbouw. Daardoor verkoopt de Gemeente minder bouwgrond en kavels. De financiële gevolgen zijn nu nog niet in te schatten, maar kunnen ernstig zijn. Daarom is al bij de Voorjaarsnota 2009 een discussie gestart over welke projecten voorrang moeten krijgen en wanneer; de zogeheten marsroute. Daarbij wordt rekening gehouden met demografische, maatschappelijke en sociaal-economische ontwikkelingen. Een deel van de opbrengst van de Essent-aandelen wordt gereserveerd om tekorten op de grondexploitatie op te vangen.

Ontwikkelen

Om verantwoord door te gaan met het ontwikkelen van onze stad, staat de Gemeente Almelo dus voor belangrijke keuzes. Welk beleid, welke taken en welke projecten nog kunnen worden gehandhaafd of ontwikkeld, en welke moeten worden versoberd, gestopt of afgestoten? Bij deze takendiscussie gaat de Gemeente niet over één nacht ijs. De uiteindelijke keuze is aan de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Begroting 2010 op 11 en 12 november en bij de Voorjaarsnota 2010.