GroenLinks

Sap: koppel AOW-leeftijd aan arbeidsverleden

Maak de hoogte van de AOW niet afhankelijk van de leeftijd waarop iemand met pensioen gaat, maar van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Dat is, in een notendop, het voorstel van Jolande Sap. Vandaag is de laatste onderhandelingsdag in de SER. Sap heeft gevraagd de uitkomst van het SER-overleg over de AOW zo snel mogelijk te agenderen in de Tweede Kamer.

GroenLinks is de architect van het voorstel voor een flexibele AOW. Met een flexibele AOW die uitgaat van het arbeidsverleden, kunnen laagopgeleiden en mensen met een zware baan eerder met pensioen zonder in te leveren op de hoogte van hun AOW. GroenLinks erkende met haar voorstel als één van de eerste de noodzaak tot hervorming van de AOW en kwam met een sociale en rechtvaardige oplossing om het stelsel overeind te houden.

Flexibel
GroenLinks is niet positief over een algemene verhoging van de AOW-leeftijd, zoals het kabinet die voorstelt. Het kabinet heeft geen oplossing voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen zouden moeten kunnen gaan. Over het voorstel van de bonden is Jolande Sap positiever. Eindelijk ziet de vakbeweging in dat een hervorming van de AOW noodzakelijk is. Bovendien is het heel belangrijk een flexibele AOW-leeftijd te hanteren om die hervorming op een sociale wijze vorm te geven.

Arbeidsverleden
In het GroenLinks-plan heeft iemand recht op AOW na veertig jaren gewerkt te hebben. Ook de jaren waarin iemand werkloos is geweest, maar wel beschikbaar was voor de arbeidsmarkt tellen in dat plan mee. Wie 40 jaar heeft gewerkt, vaak lager opgeleiden en mensen met een fysiek zware baan, kan met 63 met pensioen. Mensen die vanwege een studie pas later beginnen met werken, moeten ook langer doorwerken, met een maximum van 67. Deze aanpassing van de opbouw van het AOW-recht - de koppeling aan het arbeidsverleden - stimuleert de arbeidsparticipatie van niet-werkende partners.

Rechtvaardig
Sap: Door de AOW te koppelen aan het arbeidsverleden maken we het pensioenstelsel rechtvaardig. In ons voorstel kunnen mensen die vroeg zijn begonnen met werken al voor hun 65e met pensioen. Dat is socialer dan iedereen ongeacht het arbeidsverleden door laten werken tot zijn 65e, zoals de SP wil, En het is ook eerlijker dan het plan mensen die na veertig jaar werken fysiek zijn afgebrand maar nog geen 67 zijn te korten op de AOW.