Gemeente Hulst


Persbericht - 30.09.2009

Convenant positief voor uitgaansleven Hulst

Het terugdringen van de uitgaansoverlast in Hulst was 3 jaar geleden de reden voor gemeente Hulst, de Regiopolitie, de Hulster horeca en het Openbaar Ministerie om de handen ineen te slaan. De gezamenlijke afspraken werden vastgelegd in het convenant Veilig Uitgaan in Hulst. Onlangs is het convenant geëvalueerd. Alle partijen kwamen daarbij tot de conclusie dat het uitgaansleven de laatste jaren aangenamer is dan in de periode daarvoor.

De politie noteerde minder geweldsincidenten en ook het aantal vernielingen is teruggebracht.
Een belangrijke stok achter de deur hierbij is de ontzegging die de horeca kan opleggen aan klanten die zich misdragen. Wie de regels overtreedt, komt de cafés die het convenant hebben ondertekend een bepaalde periode niet meer in. Zon horecamaatregel kan variëren van een waarschuwing tot in het uiterste geval een caféverbod van 3 jaar. Sinds de inwerkingtreding van het convenant zijn ruim 30 personen geconfronteerd met een van deze sancties. De praktijk leert dat dit een preventieve werking heeft op het gedrag van het uitgaanspubliek.

Ook bij gerechtelijke procedures kon het convenant op steun rekenen. Onlangs werd wel de bijlage van het convenant op een aantal punten aangepast. Daarin staat nu duidelijk wie de sancties oplegt (bestuur van de horeca-afdeling) en wat de sancties inhouden (bijv. vernielingen vandalisme = 3 maanden toegangsverbod, gebruik van geweld met wapens = 1 jaar toegangsverbod, etc. ). Verder is afgesproken dat in plaats van tweemaal per jaar overleg plaatsvindt tussen partners, er nu 4 keer per jaar wordt vergaderd, omdat het samenspel tussen de deelnemende erg belangrijk is.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl