Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Aftrap project visserijmaatregelen voor natuurgebieden op zee

Persbericht | 30-09-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) start met de voorbereiding van visserijmaatregelen voor beschermde gebieden op de Noordzee. Zij stelt daarvoor het internationale project Fisheries Measures in Protected Areas (FIMPAS) in.

Minister Verburg heeft in december 2008 vijf gebieden op de Noordzee bij de Europese Commissie aangemeld als Natura 2000-gebied. Deze gebieden zijn Doggersbank, Klaverbank, Friese Front, Noordzeekustzone 2, en Vlakte van de Raan. Medio 2010 wijst de minister de gebieden definitief aan.

Om de gestelde natuurdoelen te realiseren, zullen visserijmaatregelen nodig zijn. Het project Fisheries Measures in Protected Areas is een overleg tussen alle betrokken partijen zoals natuurorganisaties, visserijsector, overheden, wetenschappers en internationale partners. Het advies voor de maatregelen valt onder verantwoordelijkheid van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES). Hierin zijn mariene biologen uit alle Noordzeelanden vertegenwoordigd.