Gemeente Helmond


Helmond viert opnieuw bevrijding

Vrijdag 25 september, de dag dat in Helmond de bevrijding wordt gevierd, was de 89-jarige oud-strijder Harry Fraser weer even terug op bekende bodem.

In een optocht met historische militaire voertuigen reed hij mee op een pantservoertuig van de begraafplaats aan de Molenstraat via het Jan van Brabantcollege naar het pand van meubelhandel Van der Horst aan de Molenstraat. Daar prijkte hij 65 jaar geleden tussen de feestende dames en ook nu weer werd daar een stop ingelast.

Eerste bevrijder

Eerste sergeant Harry Fraser maakte in 1944 deel uit van de verkenningstroepen van het Eerste Britse leger en zat op 25 september van dat jaar op een pantservoertuig dat als eerste om 06.45 uur de Molenstraat in reed.

Fotoshoot anno 2009

Loco-burgemeester Kees Bethlehem haalde Harry Fraser met alle eer in. En dit was ook weer de plek voor de fotoshoot maar nu anno 2009. In de namiddag kregen de oud-strijders een lunch aangeboden in t Speelhuis en konden ze met leerlingen van het Jan van Brabantcollege in gesprek. In het Filmhuis stonden een aantal historische films over de Bevrijding van Helmond op het programma.

Loco-burgemeester Kees Bethlehem haalde
Harry Fraser (in het midden op de pantserwagen) met alle eer in.

St. Jozefgedachteniskapel

De traditionele herdenking vond s avonds plaats bij de St. Jozefgedachteniskapel in het Hortensiapark. De herdenking met kransleggingen werd opgeluisterd door het Helmonds Muziek Corps en het Slavisch Koor afgewisseld door voordrachten van veteranen en van scholieren van het Jan van Brabantcollege.