Partij voor de Vrijheid (PVV)

Afwikkeling strandrellen Hoek van Holland - Kamervragen woensdag 30 september 2009
Vragen van het lid de Roon (PVV) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse zaken over de afwikkeling van de strandrellen te Hoek van Holland.


1.
Waarom trad het OM naar buiten met de mededeling dat de politieagenten die geschoten hebben als verdachten worden aangemerkt, terwijl er nog tientallen hooligans vrij rond lopen (1)? Bent u met mij van mening dat hierdoor de politie onnodig en op voor de betrokkenen kwetsende wijze, in een kwaad daglicht werd gezet?


2.
Bent u bereid meer rechercheurs in te zetten voor het opsporen van de hooligans die de agenten aanvielen? Kunnen de rechercheurs die nu op de zaak zitten zich gaan bezig houden met het opsporen van hooligans in plaats van agenten? Zo neen, waarom niet?


3.
Waarom werd berichtgeving over de verdachtenstatus van de betrokken agenten door het OM gedaan, terwijl al lang duidelijk is dat ook leidinggevenden belangrijke steken hebben laten vallen en mogelijk ook voor de status van verdachte in aanmerking zouden kunnen komen? Bent u het met mij eens dat voorkomen moet worden dat de strafrechtelijke zwarte piet straks neergelegd wordt bij de agenten die door leidinggevenden in een situatie zijn gebracht waarin zij zich genoodzaakt zagen van hun vuurwapens gebruik te maken, zonder dat ook die leidinggevenden fors worden aangepakt? Zo neen, waarom niet?


4.
Klopt het dat er op een vertrouwelijke lijst van het ministerie van BZK 65 plekken staan in Nederland waar hulpdiensten geen of slecht bereik hebben met C2000 en dat het ministerie van BZK dus al in 2006 op de hoogte was dat het bereik van C2000 op het strand van Hoek van Holland slecht was (2)?


5.
Waarom zijn er geen mobiele masten ingezet?

(1) AD: Vijf agenten verdacht na strandrellen
(2) APC.nl: C2000 op belangrijke plekken geen dekking