Gemeente Teylingen

eerste rookmelder in ontvangst

Maarten 't Hart neemt eerste rookmelder in ontvangst

30 september 2009

Woensdag 30 september neemt Maarten 't Hart de eerste rookmelder in ontvangst uit handen van burgemeester Schelberg. Dit is het startsein voor de brandpreventieweken die van 1 tot en met 20 oktober 2009 plaatsvinden. Met deze actie wil de brandweer OVSW en de gemeente Teylingen de aandacht vestigen op het belang van het gebruik van rookmelders. Tijdens de brandpreventieweken deelt daarom burgemeester Schelberg ook zelf aan al zijn bezoekers een rookmelder uit.

Elk jaar in oktober zijn de Nationale Brandpreventieweken. De Brandpreventieweken zijn een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, de NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding), het NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid) en Consument en Veiligheid. Tijdens deze weken wordt aandacht gevraagd voor brandveiligheid en brandpreventie. Specifieker:
* het voorkomen van brand en het voorkomen van brandwonden;
* het voorkomen van de uitbreiding van een brand;
* het voorkomen van de gevolgen van brand, ofwel tijdig kunnen vluchten.

Omdat Teylingen in 2009 voor het eerst meedoet met de Brandpreventieweken, is gekozen voor het thema Rookmelder. Landelijk is het thema van de Brandpreventieweken Ontruiming. In voorgaande jaren heeft de rookmelder in landelijke campagnes bewezen één van de meest effectieve brandpreventieve instrumenten te zijn om het bovengenoemde doel te verwezenlijken.

De Brandweer trekt met een preventieteam de dorpen in, verspreid over drie dagen.

Warmond 1 oktober

Sassenheim 2 oktober

Voorhout 5 oktober

Brandweermensen bellen aan en vragen of men een rookmelder in huis heeft hangen en of deze op de juiste locatie hangt. Is dit het geval dan krijgen de bewoners advies over onderhoud en wordt het landelijke thema Ontruiming aan de orde gesteld. Heeft men geen rookmelder in huis, dan deelt de brandweer de nieuwste kwaliteitsrookmelder van First Alert GRATIS uit. Deze melder is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een batterij die 10 jaar meegaat (garantie 10 jaar). Daarnaast krijgt men advies waar deze melder het beste opgehangen kan worden.

Overdag komen de medewerkers van Brandweer OVSW in actie. Omdat veel mensen overdag niet aanwezig zijn, gaan in de avonduren brandweervrijwilligers langs de adressen waar overdag niemand thuis was. De vrijwilligers gaan op pad in hun eigen gemeente.

Het doel van de actie is niet om alle huishoudens van Teylingen van een rookmelder te voorzien, maar om het publiek alert te maken op de noodzaak van brandpreventie in huis. Daarom is er slechts een beperkt aantal rookmelders te vergeven. De actie wordt geëvalueerd om te kijken of deze voor herhaling vatbaar is.