Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 30 september 2009

Geen Amsterdam Marathon voor Martin Lauret


- Andere nationale topatleten goed in vorm -

Marathonloper Martin Lauret heeft zich vandaag officieel afgemeld bij de organisatie van de Amsterdam Marathon. De atleet van Team Distance Runners raakte enkele weken geleden geblesseerd aan het gebied rond zijn achillespees. Na een gedwongen rustperiode loopt Lauret inmiddels weer, maar de marathon komt te vroeg. Luc Krotwaar, Hugo van den Broek, Koen Raymaekers en Patrick Stitzinger zijn daarentegen uitermate goed in vorm en kijken uit naar een spannend Nederlands kampioenschap.

In de week na het behalen van de nationale titel op de 10 kilometer in Tilburg kreeg Lauret klachten in het gebied rond de linker achillespees. Belangrijke trainingsweken gingen daardoor verloren en de marathonloper was genoodzaakt enkele wedstrijden, waaronder de Dam tot Damloop, af te zeggen. Hoewel hij de looptrainingen inmiddels weer heeft opgepakt, wil Lauret de komende weken geen enkel risico nemen. 'Eerst deze teleurstelling maar eens van me afzetten en pijnvrij mijn duurloopjes uitvoeren. Daarna zien we wel verder. We gaan na Amsterdam de planning richting Barcelona op een rijtje te zetten.' In Barcelona vinden volgend jaar de Europese kampioenschappen atletiek plaats. De marathonloper had gehoopt zich in Amsterdam te kwalificeren voor dit EK, samen met enkele andere atleten die zondag 18 oktober meedoen in Amsterdam.

Luc Krotwaar heeft afgelopen zondag een trainingsloop over 30 kilometer met goed gevolg afgelegd. Hij won de 30 van Almere in 1.38.05 uur. Krotwaar, inmiddels 41 jaar, maakt zich op voor zijn achtste nationale titel op de marathon. Hij krijgt geduchte tegenstand van onder andere Hugo van den Broek die, nadat hij als eerste Nederlander finishte in de Dam tot Damloop afgelopen 20 september, inmiddels terug in Kenia voor zijn laatste trainingen.

Koen Raymaekers weet wat het inhoudt om een NK te winnen. Hij won drie keer de nationale titel halve marathon. Begin september haalde hij een zilveren medaille tijdens het NK 10 kilometer in Tilburg. Patrick Stitzinger won in maart het NK halve marathon in een persoonlijk record van 1.02.43. Hij debuteert in Amsterdam. Het NK Marathon dat na 21 jaar weer in Amsterdam wordt gehouden, kan rekenen op een schitterende strijd.

Ook het internationale veld wordt almaar sterker. Nadat de organisatie vorige week Charles Kamathi vastlegde, kan er ook uitgekeken worden naar de komst van Tesfaye Tola. Tola heeft een persoonlijk record van 2.06.56 staan. De Keniaan Kamathi werd 2e tijdens de Dam tot Damloop en liep vorig jaar 2.07.33 in Rotterdam.

Noot aan de redactie (