Deelgemeente Charlois Rotterdam

Horeca-actie in Zuidwijk en Pendrecht

Op woensdag 23 september hield de deelgemeente Charlois de derde integrale horeca-actie van dit jaar. Dit keer waren de wijken Zuidwijk en Pendrecht aan de beurt.

Vertegenwoordigers van de Politie, Rijksbelastingdienst, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Gemeentebelastingen, Eneco, VWA, DCMR en de deelgemeente bezochten in totaal 8 ondernemingen.

Resultaten

Vertegenwoordigers van de Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwden drie ondernemers voor het niet goed schoonhouden van de zaak. Er is één monster genomen voor nader onderzoek. Daarnaast zijn twee ondernemers aangesproken op verkeerd gebruik van de rookruimte.

DCMR sprak naar aanleiding van klachten van omwonenden twee ondernemingen aan op geluidsoverlast. In samenwerking met de deelgemeente worden afspraken gemaakt om overlast in de toekomst te voorkomen.

De Politie Horecataken gaf een boete aan een exploitant voor het ontbreken van de juiste vergunning. Bij een andere onderneming was er geen beheerder aanwezig. Dit was niet de eerste keer, daarom is hier ook een boete voor gegeven. Ook kreeg een exploitant een waarschuwing voor het niet op orde hebben van de exploitatievergunning.

Twee horecagelegenheden krijgen een naheffing van de gemeentebelastingen wegens het niet betalen van precariobelasting. De Rijksbelastingdienst stelt naar een ondernemer nader onderzoek in, omdat er onduidelijkheden zijn over het afdragen van belasting.

Overlastbestrijding

De deelgemeente Charlois besteedt veel aandacht aan het bestrijden van overlast. Dit gebeurt door regelmatig te overleggen met horeca-ondernemers. Ook bezoekt de deelgemeente hen een aantal keer per jaar onverwachts tijdens integrale horeca-acties.

Doel hiervan is het oplossen van overlast en onrechtmatigheden, verbeteren van de kwaliteit van de (horeca)ondernemingen en ervoor zorgen dat wet- en regelgeving wordt nageleefd.

Op woensdag 23 september zijn de (horeca)panden gecontroleerd op de aanwezigheid van de benodigde vergunningen, illegale arbeid, gemeentelijke belastingheffingen en onrechtmatigheden met betrekking tot sociale uitkeringen en inkomsten.