Gemeente Overbetuwe


Burgemeester Tuijnman: âU gaf ons een kleine 6. Dat is wel een voldoende maar niet genoegâ

---

In het najaar van 2008 heeft de gemeente Overbetuwe, samen met 43 andere gemeenten, meegedaan aan het onderzoek âWaar staat je gemeente.nlâ. Een groot aantal inwoners is bevraagd op hun ervaringen met de gemeente en hun tevredenheid als inwoner van de gemeente. Wat is daar uit gekomen en wat wordt er mee gedaan? Burgemeester Tuijnman vertelt.

Waarom heeft de gemeente aan dit onderzoek deelgenomen?

We zijn dag in dag uit als gemeentelijke organisatie druk bezig voor onze inwoners. Het is dan logisch dat je ook kijkt wat voor effect dat heeft en wat men daar van vindt. Dat doen we op verschillende manieren. We proberen onze ogen en oren natuurlijk goed de kost te geven, als raadslid, burgemeester, wethouder en ambtenaar. Maar ook een objectief onderzoek als dit is een goed middel om te horen wat men van ons vindt. Het aardige van dit onderzoek is dat het een heel eenvoudige uitslag heeft, namelijk zes rapportcijfers. Ook is het een onderzoek dat op dezelfde manier in heel veel gemeenten uitgevoerd wordt, zodat wijzelf, maar juist ook de inwoners, onze prestaties kunnen vergelijken met die van andere gemeenten. We willen transparant zijn, dit is een mooie manier om daar invulling aan te geven.

Hoe heeft de gemeente gescoord in het onderzoek?

Het gemiddelde van onze zes rapportcijfers is een 5,8. Daarmee scoren we rond het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten. We zijn dus geen uitschieter naar boven, maar ook niet naar beneden. We hebben geen reden om tevreden achterover te leunen. Tegelijk ben ik als burgemeester ook best trots op wat we met onze organisatie neer weten te zetten. Omdat we een gemeente zijn met nogal wat ambities is deze uitslag een mooi vertrekpunt, geen eindpunt, er is werk aan de winkel. Een zes is wel voldoende, maar voor een ambitieuze gemeente als de onze niet genoeg.

Wat gaat de gemeente doen met de uitkomsten?

We gaan de uitkomsten gebruiken bij zaken waar we al mee aan de slag zijn. We hebben bijvoorbeeld dienstverlening die klantgericht, duidelijk en bij de tijd is, hoog in het vaandel staan. We gaan deze uitkomsten daarbij dus gebruiken om te kijken waar verdere verbetering mogelijk is. Het zelfde geldt voor veiligheid, het straatbeeld, het betrekken van inwoners bij het maken van plannen en al die onderwerpen die in het onderzoek naar voren gekomen zijn.
Dit is de eerste keer dat Overbetuwe aan dit onderzoek heeft meegedaan. We willen iedere twee jaar meedoen zodat we u als inwoner kunnen laten zien of we dan volgens u een hoger cijfer verdienen.

Waar kan ik er meer over lezen?

We hebben een handzame samenvatting die u hier kan bekijken. Ook kunt u meer informatie krijgen door een mailtje te sturen naar Kor Dijkema via info@overbetuwe.nl of hem te bellen, 0481-362 282.